За товљеника оде и просјечна плата

Јана Кезић
За товљеника оде и просјечна плата

БАЊАЛУКА - На трпезама предстојеће зиме ће се, по свему судећи, наћи мање меса, али и сланинице и чварака, јер је за једног товљеника од 200 килограма потребно издвојити око 1.000 марака, што је скоро цијела просјечна плата у Српској.

Према ријечима произвођача, потражња усљед високих цијена јењава, због чега многи смањују узгој или чак потпуно одустају од това. Наиме, килограм живе ваге товних свиња у истом периоду прошле године кретао се од три до 3,20 марака.

Предсједник Удружења узгајивача свиња регије Градишка, Србац, Лакташи и Прњавор Драгиша Цвјетковић рекао је за “Глас Српске” да цијена товних свиња иде до пет КМ по килограму, а прасића до 6,50 марака.

- Очекује се да ће доћи до повећања цијена прасића, јер је смањен број крмача, а за цијене товних свиња још је непредвидиво - рекао је Цвјетковић. Велики проблем им, како каже, ствара увозно месо, јер су на тржиште БиХ опет стигли контингенти јефтиног меса.

- Потражње за товљеницима има, али није као некада. За потрошаче је то скупо, а за произвођача ниска цијена, па је компромис веома тешко пронаћи - казао је Цвјетиновић.

Одређени број купаца се, каже, окреће куповини мањих количина меса у месницама.

- Може се рећи да традиционални крмокољ полако одлази у историју. Многи произвођачи су због високих трошкова одустали од това, а, нажалост, велики број њих размишља да у неком наредном периоду учини исто - рекао је Цвјетиновић.

Нимало боља ситуација није ни у Семберији. Бошко Петровић из Горње Чађавице надомак Бијељине, који се бави узгојем и продајом прасића, казао је за “Глас” да због скупе производње све више произвођача свиња одустаје од узгоја.

- Доста људи је ове године узгајало мање свиња него лани, па смо се тако и ми базирали само на наше потребе - рекао је Петровић.

Додао је да се цијена рањеника у том крају креће од 4,50 до пет КМ.

- Човјек сада за једног рањеника за зиму мора да одвоји више новца од своје плате, јер за рањеника треба да одвоји и до 1.000 КМ - казао је Петровић.

У разговору са људима, како каже, чује да су поједини рањеника плаћали и више од тога, па су накнадно рекли да им је било боље да су купили полутку, јер би у том случају јефтиније прошли, а не би се ни мучили.

- Доста људи у посљедње вријеме купује само полутке и неће много меса, а висока је и овогодишња цијена чварака, око 25 КМ по килограму, а то никада није било тако - каже Петровић.

Узгајивач из Брчког Горан Васић каже да, и поред високих продајних цијена, произвођачи нису на добитку јер је производња дупло скупља.

- Потражња је добра, а грађани за једног товљеника од 150 килограма треба да издвоје негдје око 700 марака, али и оном који производи опет треба толико новца, па је произвођач само на позитивној нули - рекао је Васић.

Да је ова производња на путу да се угаси, показује и податак Удружења узгајивача свиња према којем је са некадашњих 16.000 крмача број спао на око 10.000.

- Људи су ове године свињокољ мало помјерили због топлог времена, а цијена прасади расте и врти се између 6,5 КМ и седам марака по килограму - рекао је предсједник овог удружења Мишо Маљчић.

Синиша Маринковић из Лакташа, који пружа услуге клања пилића и прасића, каже да је видно да људи мање кољу рањенике него протеклих година.

- Цијена наших услуга је иста као и лани, од 0,40 до 0,60 КМ по килограму товних свиња, у зависности од тога шта се све ради, а клање прасића иде по комаду до 30 КМ, у зависности од тежине - рекао је Маринковић.

Анализа меса

Ветеринар у Ветеринарској станици “Вет центар” из Бањалуке Боран Гајић каже да је сезона крмокоља већ кренула, те да су до сада већ имали неколико узорака на анализи.

- Искључиво радимо вјештачку дигестију, а то је процес који траје два сата и 10 минута и апелујемо на људе да искључиво пазе гдје носе месо и којом се методом ради, јер је ово једина дозвољена метода у Српској - рекао је Гајић додајући да је метода компресије, која траје 15 минута, законом забрањена, јер су ту много веће могућности да дође до промашаја.

Цијена анализе меса није мијењана и, како каже, износи десет марака за домаће свиње и 30 КМ за дивљу свињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана