За »родитељску кућу« сакупили 829.481 КМ

nezavisne.com
За »родитељску кућу« сакупили 829.481 КМ

Бањалука - На донаторској вечери "С љубављу храбрим срцима" у сриједу навече у Бањалуци прикупљено је 829.481 КМ за изградњу "родитељске куће" за дјецу обољелу од малигних болести.

Закључно са данашњим даном на рачуну Удружења "Искра" било је 700.000 КМ, док је путем телефонских позива сакупљено 129.481 КМ.

Милорад Додик, предсједник РС, који се на донаторској вечери јављао на хуманитарну линију, рекао је да је ово вече било доказ љубави и способности да будемо хумани и помогнемо другима.

"Није ријеч само о материјалним средствима. Чињеница да смо заједно овдје са породицама које су у тешком стању важнија је од свега. Овдје су сви уједињени, различитих занимања, са различитих страна су дошли да будемо дио једне велике акције", рекао је Додик.

Он је изразио захвалност свима који су се одазвали позиву да учествују на донаторској вечери, као и људима који позивају хуманитарни број 1458.

"Неки нису успјели да дођу, али су послали подршку и помогли материјално, а посебно помажу на начин да дају подршку", истакао је Додик.

Жељка Цвијановић, премијер РС, рекла је да су грађани показали солидарност према онима којима је помоћ потребна упркос томе што је година била изузетно тешка.

"Поред поплава које су нас задесиле и других ситуација гдје је требало интервенисати, ово вече је такође показало да можемо бити велики људи те да разумијемо потребе других", рекла је Цвијановићева.

Истакла је да Влада РС традиционално учествује у оваквим акцијама и даје свој допринос.

Момчило Станушић, предсједник Удружења "Искра", захвалио је свима који су учествовали у овој акцији.

"Резултати акције су приказали једну велику хуманост наших људи који су само позивом на телефон прикупили више од 120.000 КМ, а акција траје до 14. јануара. Оно што ме још истински радује је што се људи масовно јављају, нуде своје услуге у изградњи 'родитељске куће', дају помоћ у материјалу и другим потребним стварима", рекао је Станушић. 

Срђан Ђоковић, отац најбољег тенисера свијета Новака Ђоковића, изјавио је да је ова породица донирала један од Новакових рекета са којим је играо на претходним турнирима на којима је побјеђивао.

"Увек смо ту када треба помоћи, јер знамо како је бити неко ко нема средстава за нормалан живот, а нарочито деца која имају несрећно детињство", рекао је Срђан Ђоковић.

Петар Ђокић, новоизабрани министар индустрије, енергетике и рударства РС, рекао је да је акција била веома успјешна.

"Ове хуманитарне вечери су догађаји који превазилазе све баријере и линије које нас раздвајају, а заправо је тако мало потребно учинити да људи око нас буду срећни. Хуманост нема границе, осјећај да сте неком помогли је највећи обим среће који можете осјетити", нагласио је Ђокић.

Милорад Мандић Манда, популарни србијански глумац, који се у току вечери јављао на телефоне, рекао је да му је велико задовољство то што је био дио једне овакве приче и да је донаторско вече много више од једне акције.

Раније је за ову акцију из Кабинета предсједника РС уплаћено 350.000 КМ, а Влада РС је одобрила 50.000 КМ.

Донаторској вечери одазвали су се бројни министри влада Србије и РС, глумци, пјевачи и бројне друге јавне личности.

Захвалница Додику

Лејла Камерић, предсједница Удружења "Срце за дјецу обољелу од рака у Федерацији БиХ", уручила је у сриједу увече Милораду Додику, предсједнику РС, захвалницу јер је донирао 50.000 КМ за изградњу "родитељске куће" у ФБиХ.

Она је захвалила предсједнику РС на донацији, која је изузетно значајна, додајући да за изградњу "родитељске куће" у кругу Педијатријске болнице Клиничког центра у Сарајеву недостаје још 600.000 КМ.

"Апелујем на све нивое власти да се поведу за овим свијетлим примјером, да га слиједе и да нам, такође, помогну у изградњи 'родитељске куће'", рекла је Камерићева, која је присуствовала донаторској вечери.

Она је у току донаторске вечери позвала све нивое власти да слиједе примјер Милорада Додика, предсједника РС, који је овом удружењу донирао средства за изградњу "родитељске куће".

Камерићева је подсјетила да је 31. марта постављен камен темељац за изградњу "родитељске куће" у кругу Педијатријске клинике Клиничког центра у Сарајеву.

Пјесмом звали на позив 1458

На Тргу Републике упоредо са донаторском вечери је почео хуманитарни концерт, на којем су учествовали музичари Романа, Дадо Глишић, Јелена Томашевић, Жељко Самарџић, Владо Георгиев и "Милиграм". Они су својом пјесмом до иза поноћи позивали све да позивом на број 1458 донирају једну марку за изградњу "родитељске куће".

На Одјељењу дјечје хематоонкологије у Универзитетској болници Клинички центар Бањалука тренутно је на лијечењу 17 дјеце обољеле од малигних болести. На праћењу и терапији одржавања се налази 34 дјеце. Укупан број лијечених у посљедњих 10 година је 178. Један од проблема са којима се родитељи сусрећу је и немогућност боравка уз болесно дијете. Малишани који примају терапију и чекају оздрављење изградњом "родитељске куће" суморне болничке зидове замијенили би амбијентом који би и њима и родитељима значио више од подршке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана