За развој истраживачког рада 300.000 марака

А. Ј. Р.
За развој истраживачког рада 300.000 марака

Бањалука - Министарство науке и технологије РС објавило је јуче конкурсе за суфинансирање научноистраживачког рада у Српској, за шта је предвиђено 300.000 КМ.

Позиви су отворени до 31. октобра, а министар науке и технологије РС Ален Шеранић истиче да је ријеч о конкурсима који се односе на унапређење научноистраживачког рада и међународне научне сарадње.

- Конкурси се односе на суфинансирање трошкова истраживача Српске на научним скуповима у иностранству, затим на суфинансирање трошкова страних предавача по позиву који долазе на научне скупове у Српску, те за суфинансирање учешћа у научноистраживачким програмима Европске уније - рекао је Шеранић.

Он је навео да ресорно министарство на овај начин жели да подстакне научноистраживачке организације и суфинансира трошкове у вези са припремама пројеката Европске комисије у области научноистраживачког рада или за суфинансирање одређених активности пројеката који буду прихваћени.

Шеранић је рекао да овим активностима Министарство прати реализацију Стратегије научног и технолошког развоја РС за период 2017-2021. године “Знање за развој”.

Према његовим ријечима један од циљева стратегије је национализација науке у Српској путем долазака еминентних научних радника у РС и размјене искустава и пракси. Додао је да је циљ и одлазак научног кадра у иностранство, те навео да је у Српској регистровано око 90 научноистраживачких организација, односно 1.125 научних радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана