За обнову пет домова здравља 3,3 милиона

Драгана Келеч
За обнову пет домова здравља 3,3 милиона

Бањалука - Домови здравља у Братунцу, Гацку, Градишци, Приједору и Зворнику ускоро ће добити нове просторије и изглед, а за њихову адаптацију планирано је око 3,3 милиона марака.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић потписао је јуче уговоре са представницима пет грађевинских фирми које су побиједиле на тендерима и које ће изводити радове на овим здравственим установама.

- Захваљујући овим пројектима значајно ћемо унаприједити услове рада и квалитет пружања здравствене заштите - истакао је Богданић.

Он је нагласио да ће Министарство здравља наставити са улагањем, јер је циљ свим грађанима Српске обезбиједити једнако доступну и квалитетну здравствену заштиту, без обзира на то да ли живе у граду или селима.

Од ових пројеката, највише новца биће уложено у изградњу амбуланте породичне медицине у Дому здравља у Братунцу, тачније, 2,12 милиона марака. Ново рухо ова здравствена установа треба да добије најкасније за годину, до када је и планиран завршетак радова.

Генерални директор грађевинског предузећа "Градип" из Прњавора Бранимир Бијелић каже да ће његова фирма градити нови објекат Дома здравља у Братунцу и да динамика и квалитет извођења радова неће бити доведени у питање.

За изградњу амбуланте породичне медицине Дубраве Дома здравља Градишка обезбијеђено је 248.383, а за адаптацију и реорганизацију Дома здравља Гацко 430.333 марке.

Доградња амбуланте Омарска Дома здравља Приједор кошта 315.442, а изградња амбуланте Осмаци Дома здравља Зворник 165.914 КМ.

-  Завршетак изградње ове двије амбуланте, као и адаптацију Дома здравља Гацко, очекујемо за шест мјесеци - поручују из ресорног министарства.

Додају да за изградњу дијела објекта Дома здравља Братунац Министарство издваја 70 одсто новца, а остатак Дом здравља путем кредита.

- И за финансирање грађевинских радова у домовима здравља Градишка, Гацко и Приједор Министарство издваја 70 одсто, а остатак локалне заједнице - подсјећају у Министарству напомињући да изградњу амбуланте у Осмацима зворничког Дома здравља Министарство финансира у цијелости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана