Wi-Fi на улици изван домета општина

Анита Јанковић-Речевић и дописници
Wi-Fi на улици изван домета општина

Бањалука - У вријеме када су сви "онлајн" и када комуникација путем вибера, мејла, скајпа и разних друштвених мрежа узима маха само неколико локалних заједница у Републици Српској може се похвалити бесплатним интернетном на улици.

Иако у општинама редом признају да је бежична конекција која би била доступна свим грађанима, али и туристима постала пријека потреба, истичу да су им могућности за то ипак ограничене.

Бањалука је један од ријетких градова у РС који је у посљедње четири године увео Wi-Fi на три локације на отвореном.

- Бежични интернет доступан је на Тргу Крајине, те у парковима "Петар Кочић" и бана Милосављевића.  Планирамо увести бесплатан интернет на још четири локације и то у парку "Младен Стојановић", у Универзитетском кампусу, те на плажама код Градског и Зеленог моста, али проблем су финансије - рекли су у Туристичкој организацији града Бањалука. 

Бесплатан интернет доступан је и Семберцима на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића у центру Бијељине, а у плану је и проширење Wi-Fi мреже у централним градским зонама и то када буде новца.

Међу општинама које се могу похвалити бесплатним интернетом је и Градишка, а њени становници већ шест година имају могућност конекције својих уређаја 24 часа у Парку слободе.

- Први бесплатни интернет финансирала је општина и сигналом је за сада покривено искључиво подручје парка, а истовремено је доступан за 100 корисника. У наредном периоду је планирана модернизација којом ће интернет бити доступан и на подручју савског кеја - рекли су у Градишци.

На јавним површинама у Зворнику не постоји бесплатан Wi-Fi, као ни у Приједору, иако је раније постојала мрежа "ријеч је ријеч" која је функционисала у ужем центру града.

У Градској управи Источно Сарајево кажу да активно  раде на томе да у централним дијеловима четири веће градске општине - Пале, Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево и Соколац у скорије вријеме обезбиједе Wi-Fi.

Бесплатног интернета нема ни у Српцу, па су грађани приморани да "хватају" интернет по локалним кафићима, а слободне Wi-Fi зоне нема ни у Требињу.

На подручју Вишеграда бесплатан бежични интернет доступан је у комплексу Андрићграда.

За разлику од РС, општине и градови у ФБиХ брже прате корак савремених технологија, па је бесплатан интернет доступан грађанима Сарајева, Зенице и Тузле, те у ужем центру Мостара, Новог Травника, Јабланице, Санског Моста, Цазина, Јајца и Ливна.

Референт у туристичкој агенцији "Унис турс" из Бањалуке  Мирко Поњевић каже да је у свијету нормална појава да градови имају бесплатан интернет, али да су они који га користе свјесни да је обично лошег квалитета.

ЕУ

У свим земљама чланицама ЕУ до 2020. године требало би да буде доступан бесплатни бежични интернет и то на трговима, у парковима, библиотекама, болницама и другим отвореним и затвореним јавним просторима. 

Дио је то политичког договора који су постигле европске институције крајем маја ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана