Врховац: До 2025. године изједначити основицу личне инвалиднине и нето плате

Срна
Foto: Срна

ПРЊАВОР- Савез ратних војних инвалида Републике Српске предложио је радној групи за анализу стања у области борачко-инвалидске заштите, коју је формирало ресорно Министарство, да се до 2025. године изједначи основица за обрачун личне инвалиднине са нето платом у Републици Српској.

Предсједник Савеза Драган Врховац рекао је послије сједнице у Прњавору да би то повећање у идућој години износило око 7,2 одсто, у 2023. и 2024. години по 10 одсто, а 2025. године би достигло изједначење.

„Савез тражи да се убрза стамбено збрињавање ратних војних инвалида у Републици Српској, а било је и доста приједлога везаних за здравствену заштиту. Наш приједлог је да листа Б за набавку и куповину лијекова буде бесплатна за ратне војне инвалиде", рекао је Врховац новинарима.

Он је у име Савеза поздравио позитиван одговор Министарства здравља и социјалне заштите и Института за јадно здравство да се ратни војни инвалиди сврстају у приоритетну групу за вакцинисање против вируса корона.

„О овој одлуци су писмено обавијештени сви домови здравља, а наша обавеза као Савеза је да упознамо сва општинска удружења ратних војних инвалида да покрену акцију прављења листе оних који желе да се вакцинишу", појаснио је Врховац.

Такође, и предсједник Скупштине Савеза Миломир Ећимовић сматра да је добра вијест што је Министарство здравља и социјалне заштите уважило приједлог да се ратни војни инвалиди уврсте у приоритетну групу у процесу имунизације.

Он је рекао да је једна од сталних тема сједница Савеза запошљавање ратних војних инвалида, те да преовладава став да би им највише одговарала помоћ кроз економску подршку јер је мало ратних инвалида који због година и здравственог стања могу бити ангажовани на неком послу.

„Болна је тема и лијечење јер смо људи у годинама, а захтјев на којем ћемо истрајати је да нам Министарство здравља обезбиједи специјалистичке прегледе са што краћим роком заказивања термина", истакао је Ећимовић.

Савез ратних војних инвалида Републике Српске у свом чланству има 30 општинских удружења и око 14.200 регистрованих чланова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана