Возачима за петама 40 милиона КМ дуга

Анита Јанковић
Возачима за петама 40 милиона КМ дуга

Бањалука - Несавјесни возачи у Републици Српској, осим што јурећи улицама угрожавају свој и животе других учесника у саобраћају, веома често бјеже и од плаћања казни за прекршаје, па су по овом основу накалемили дуг "тежак" 40,11 милиона марака.

У Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) кажу да је ријеч о дугу који је настао у посљедњих десет година, односно од јануара 2007. године до данас, а број неплаћених прекршајних налога достигао је 211.584.

- Највећи појединачни дуг има возач из Хан Пијеска који дугује 28.975 марака за 140 неплаћених налога. У стопу га прати грађанин Модриче са дугом од 26.508 марака и 186 неплаћених казни, а возач из Новог Града, који није платио 31 прекршај, дугује 26.100 марака - рекли су у ИДДЕЕА. 

Најчешћи прекршаји возача су прекорачење брзине, вожња без сигурносног појаса, те вожња нерегистрованог аутомобила. Несавјесни возачи у вожњи често "заборављају" да упале свјетла, непрописно паркирају возила, а за волан сједају и без возачке дозволе.

Стручњаци упозоравају да то што возачи у Српској дугују више од 40 милиона марака показује да држава нема довољно законских механизама за њихову наплату.

- Поступак принудне наплате је једини механизам који има Пореска управа, у којем предузимамо мјере блокаде жиро-рачуна, обуставе на личним примањима обвезника, пљенидбу готовине и покретних ствари, запљену потраживања, као и упис хипотека над непокретном имовином - рекли су у Пореској управи РС и додали да је најчешћа и најефикаснија мјера обустава личних примања. Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић објашњава да иако законски постоји више механизама за наплату казни од возача, пракса показује да је већина тих начина неефикасна.

- Према Закону о прекршајима, возачи не могу регистровати ауто уколико не плате казну, али већина њих вози аутомобиле регистроване на туђе име. Одузимање возачке дозволе се такође показало као лош механизам јер то их не спречава да возе. Када их полиција поново казни јер немају дозволу, они опет не плаћају и тако укруг - прича Радовић.

Наводи да је врло често немоћна и Пореска управа јер такве особе обично немају регистровану имовину, нити су запослени да би им могла бити одузета лична примања.

- Такви возачи се на све начине довијају да не плате казну и судећи на основу чињенице да неки дугују више од 20.000 марака, врло су успјешни у том довијању - рекао је Радовић.

Он је подсјетио да је Министарство правде РС крајем прошле године донијело измјене Закона о прекршајима по којима возаче који у року од двије године од дана правоснажности пресуде или прекршајног налога не плате казну шаљу у затвор.

- Прве случајеве возача иза решетака због неплаћених казни можемо очекивати за нешто мање од двије године и надам се да ће ова мјера дати резултате - рекао је Радовић.

Он се пожалио на судове што у пракси не примјењују одредбе из Закона о прекршајима које предвиђају одузимање аутомобила од возача са великом дуговањима.

- Судови у ФБиХ доносе пресуде којима се одузимају аута возачима и полиција у њиховим кантонима циљано лоцира особе које имају више хиљада казни. И наши судови би требало да доносе такве пресуде, нарочито због тога што су они који имају велике казне опасни учесници у саобраћају - казао је Радовић.

Принудна наплата

У Пореској управи Републике Српске истичу да су током 2016. године покренули 13.734 поступка принудне наплате, док је у прва четири мјесеца покренуто 4.428 поступка.

Они су напоменули да се наведене бројке односе на укупан број покренутих поступака принудне наплате по основу прекршајних налога, а не само на саобраћајне прекршаје.

Најчешћи прекршаји због којих се кажњавају возачи у РС

- прекорачење брзине,

- вожња без сигурносног појаса,

- вожња нерегистрованог аутомобила,

- вожња возила без упаљених свјетала,

- непрописно паркирање,

- вожња без важеће возачке дозволе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана