Возачи у БиХ вјерни старим навикама: Увезено свега 14 електричних аутомобила

Милијана Латиновић
Возачи у БиХ вјерни старим навикама: Увезено свега 14 електричних аутомобила

БАЊАЛУКА - БиХ и даље не стимулише куповину електричних аутомобила, што је, осим високих цијена, основни разлог због којег је на домаће тржиште за 11 мјесеци ове године стигло свега 14 четвороточкаша на електрични погон.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, у 2017. години увезено је десет електричних аутомобила, а лани свега седам. Међу електричним четвороточкашима који су увезени ове године најскупљи је “јагуар” увезен из Велике Британије, за који је искеширано више од 147.000 марака. Осим тога, БиХ је из САД увезла и три модела аутомобила “тесла”, а сваки од њих плаћен је нешто више од 100.000 марака. У БиХ је ове године стигло и шест “Фолксвагенових” четвороточкаша на електрични погон, који су увезени из Словачке. Вриједност сваког од тих аутомобила је 33.881 КМ.

Предсједник Удружења овлашћених заступника и трговаца електричним аутомобилима при Привредној комори ФБиХ Харис Муратовић каже за “Глас Српске” да упркос томе што је увезено дупло више електричних аутомобила него током цијеле прошле године, то није ни изблиза довољно уколико се упоредимо са земљама окружења.

- У земљама у региону већ сада је неколико хиљада возила на електрични погон. Осим високих цијена тих аутомобила, које онемогућавају масовнију куповину код нас, недостатак стимулација приликом регистрације тих возила је такође разлог што се не увози више - рекао је Муратовић.

Појаснио је да Хрватска грађанима враћа око 20 одсто ПДВ-а приликом куповине електричних аутомобила, док Словенија даје од 5.000 до 8.500 евра субвенције приликом регистрације тих аутомобила.

- Без стимулисања куповине електричних аутомобила код нас неће бити ни масовније потражње - нагласио је Муратовић.

Додао је да је у БиХ потребан и развој инфраструктуре електричних пуњача, којих тренутно има нешто више од 60 широм земље. Муратовић истиче да је, према његовим сазнањима у Бањалуци, која је међу првим градовима у БиХ поставила јавне пунионице, тренутно око 14 тих пуњача, у Сарајеву је 15, а постављени су и у Лакташима, Прњавору, Бијељини, Добоју и другим локалним заједницама.

- Залажемо се за измјене правилника у оба ентитета, у којима би писало да су пунионице електричних аутомобила једноставне грађевине, што би значило да за њихову изградњу нису потребне грађевинске дозволе, већ само обезбјеђење локацијских услова и урбанистичке сагласности - истакао је Муратовић и додао да је у току израда нацрта прописа који ће то омогућити те да је Српска одмакла корак даље од ФБиХ.

Царине

Харис Муратовић је истакао да је иницијатива о укидању царина на увоз електричних возила “заробљена” у ладицама институција, јер је власт на нивоу БиХ била блокирана годину дана.

- Чекамо да се Министарство финансија БиХ изјасни о приједлогу да царине на увоз електричних аутомобила, које тренутно износе пет одсто, буду потпуно укинуте - рекао је Муратовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана