Воће и поврће опет на руској трпези

Ж. Домазет, Д. Стоканић
Воће и поврће опет на руској трпези

Сарајево, Бањалука - Руска рампа за воће и поврће из БиХ коначно је уклоњена, а наставак извоза на једно од највећих свјетских тржишта услиједиће кроз неколико дана након што буде реализована одлука власти Руске Федерације о укидању забране.

Русија је затворила границу за наше воће и поврће прије више од два мјесеца од када пољопривредни произвођачи сабирају штету. Забрана је услиједила због сумњивих пошиљки које су стизале из БиХ. Вијест из Москве, објелодањена на сајту руске инспекцијске службе, обрадовала је воћаре и повртаре чије је стрпљење било на измаку. С обзиром на то да је сезона воћа и поврћа пред свршетком и да су ратари за ране сорте већ нашли алтернативне купце, за Русију ће идућих дана отићи највише јабуке.

Да је Русија поново дала зелено свјетло за увоз воћа и поврћа из БиХ потврдио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

-  Ово је знак да смо отклонили све препреке које смо имали у протекла два мјесеца и ово је одлична вијест за све произвођаче воћа и поврћа који поново своје производе могу извозити у Русију - казао је Шаровић.

Он је нагласио да је забрана наступила у вријеме пуног извоза, што је произвођачима причинило велику штету. Према његовим ријечима висина штете биће позната тек у коначном билансу спољнотрговинске размјене.

- На нама је сада да поступамо у складу с новим правилима и процедурама и кренемо поново на руско тржиште, које је једно од већих извозних потенцијала за БиХ - каже Шаровић и додаје да БиХ годишње може извозити на руско тржиште воће и поврће у вриједности од око 100 милиона, а да је пројектовани износ за 2016. годину, иако ће бити мањи због штете коју је произвела забране, од 45 до 50 милиона КМ.

Он је истакао да је у надлежности ентитетских министарстава да процијене штету од привремене забране извоза, а да ће протокол усаглашен са Русијом убудуће гарантовати да је роба здравствено исправна и да задовољава руске стандарде и смањити могућност за манипулације.

- Протокол предвиђа нова правила односно електронску базу података испоруке воћа и поврћа која ће омогућити контролу и провјеру на дневном нивоу - рекао је Шаровић.

Воћар из Градишке Мирко Петровић каже да ће овај пут у Русију послати само јабуке, јер је крушку већ продао на домаћем тржишту, што му је преполовило приход.

- Берба јабуке биће готова за десетак дана. Планирам да извезем у Русију око 1.000 тона јабуке. Са руским купцима сам све договорио само је било питање дана да буде укинута забрана - рекао је Петровић наводећи да за петнаестак дана, Петровић очекује долазак партнера из Русије како би договорили детаље извоза јабука.

Руска забрана и крушка у складишту задала је главобоље и градишком воћару Николи Вукелићу.

- Проблем је што је то воће кратког рока трајања. Због забране извоза у Русију био сам принуђен да крушку виљамовку продајем у Хрватској, Србији, Македонији и другим земљама региона, по много нижој цијени. Што се тиче јабуке, још не знам колико ћу је ове године имати јер је берба у току. Имам спремно око 4.000 тона јабука за извоз - рекао је Вукелић који је прошле године за Русију послао 550 камиона јабуке, али ће је ове године имати много мање, јер је род у односу на лањски мањи за 70 одсто.

Сертификати

Директор Управе за заштиту здравља биља Раденко Радовић рекао је да је проблем у вези са бјанко сертификатима и печатима за извоз у Русију ријешен код инспектората на ентитетском нивоу који су донијели интерне акте.

- Неће више бити таквих прекршаја, сертификати не смију бити доступни трећим лицима и предузете су мјере да они буду у каси - рекао је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана