Влада Српске: Бесплатни уџбеници и за ученике трећих и четвртих разреда

Срна
Влада Српске: Бесплатни уџбеници и за ученике трећих и четвртих разреда

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је Влада донијела одлуку према којој ће свим ученицима у Српској првог, другог, трећег и четвртог разреда основних школа бити обезбијеђени бесплатни уџбеници од наредне школске 2021-2022. године.

Тривићева је након данашње сједнице Владе Српске изјавила да ће бесплатне уџбенике добити око 50.000 основаца.

Она је навела да је ријеч о додатном издвајању од 2,5 милиона КМ, те да су укупна овогодишња издвајања Владе за те и друге ученичке потребе и категорије 5,5 милиона КМ.

Тривићева је на конференцији за новинаре рекла да ће ова одлука, уз раније одлуке о бесплатним књигама, обухватити више од 50 одсто укупне ученичке популације основних школа у Српској.

-Тиме се наставља тренд одлука Владе да у складу са претходним одлукама парламента Српске постепено повећава обухват основаца када је ријеч о бесплатним уџбеницима -  рекла је Тривићева и поздравила иницијативе локалних заједница у Српској на том плану, јер је ријеч о заједничкој иницијативи.

Када је ријеч о родитељима који су већ купили књиге за поменуте категорије ђака, Тривићева је рекла да ће та питања бити рјешавана у сарадњи са Заводом за уџбенике у складу са њиховим уговорима са овом установом задуженом за дистрибуцију и производњу уџбеника, чиме би родитељима требало да буде повраћен новац.

Тривићева је рекла да ће се одлука Владе нивелисати са сваком одлуком одређене локалне заједнице, па и Бањалуке, у смислу издвајања средстава за уџбенике.

-Дакле, Влада обезбјеђује књиге за све основце и локалне заједнице ће се прилагођавати нашој посљедњој одлуци - рекла је Тривићева.

Одлуком Владе сви ученици од првог до другог разреда и до сада су имали бесплатне уџбенике, а новом одлуком обухваћени су и основци трећег и четвртог разреда.

Влада од 2007. године у континуитету и непрестано проводи активности на обезбјеђивању бесплатних уџбеника за основце у Српској, а од 2019. и 2020. године настављено је повећање обухвата ђака бесплатним књигама за дјецу побједнике републичких такмичења, као и дјецу која су треће и наредно дијете из вишечланих породица.

Издвајана су на том плану и средства за одличне основце из вишечланих породица у Српској, па се са првобитних милион КМ у посљедње двије године годишње издвајало три милиона КМ, а сада много више, с чиме ће, како истичу у ресорном министарству, бити настављено.

Тривићева је још изразила наду да ће нова школска година почети 1. септембра зависно од епидемиолошке ситуације у вези са вирусом корона.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана