Високе температуре напуниле амбуланте

А. Ј. Р.
Високе температуре напуниле амбуланте

Бањалука, Добој - Неуобичајено топло вријеме за ово доба године напунило је амбуланте широм Републике Српске, а љекари наводе да се пацијенти најчешће жале на високу температуру, малаксалост, кашаљ, те бол у костима и мишићима.

У бањалучком Дому здравља кажу да је у чекаоницама породичне медицине примјетан већи број пацијената са вирусним респираторним инфекцијама.

- То је и очекивано јер се ради о инфекцијама сезонског карактера које се јављају у ово доба године. Пацијенти се жале на повишену тјелесну температуру која иде изнад 38 степени, грлобољу, те сув, надражајан или продуктиван кашаљ. Јавља се и малаксалост, те болови у мишићима и костима. Најчешће компликације које се јављају су упале синуса и плућа - рекли су у Дому здравља Бањалука. 

Већи број пацијената у посљедњих десетак дана примјетан је у и добојским амбулантама породичне медицине.

- Углавном се ради о акутним респираторним инфекцијама. Да ли то има везе са тренутним температурама, не знам, али евидентан је пораст броја посјета пацијената нашим амбулантама. Опоравак обољелих је спор, а општа малаксалост траје и до седам дана - рекла је епидемиолог у Хигијенско-епидемиолошкој служби Дома здравља Добој Милена Бркић и нагласила да је посљедњих неколико дана примјетан и већи број пацијената са стомачним вирозама.

Директор Дома здравља Дервента Мирко Шаран каже да у овој здравственој установи за сада не биљеже пораст броја пацијената, али да се то може очекивати наредних дана због временских прилика.

- Иначе, сезона грипа у Дервенти ове године није била изражајна - рекао је Шаран.

У Дому здравља Градишка истичу да у посљедње вријеме константно биљеже пад броја обољелих, те се надају да ће тако бити и наредних дана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана