Више ораница уз јефтинији дизел

Милијана Латиновић
Више ораница уз јефтинији дизел

Бањалука - Пољопривредници широм РС почели су преузимати регресирано дизел-гориво за прољећну сјетву, због чега на многим пумпама владају гужве.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС казали су да је одобрена куповина 10.904.791 литара дизел горива, по малопродајној цијени која је умањена за 0,60 КМ по литру.

- На основу умањења малопродајне цијене планиран је  регрес од 6,54 милиона марака - казали су у ресорном Министарству.

Додали су да је обрачуном од 15. априла укупно обухваћено 26.537 регистрованих пољопривредних газдинстава, од чега је одобрено преузимање регресираног дизел горива за 23.775 газдинстава. 

- Одређени корисници су блокирани због неизмирених доспјелих обавеза, док је мањи број одбијен јер им је обрачуном одобрена укупна количина испод прописаног минимума од 10 литара - рекли су у Министарству.

Ратари гориво могу да преузму на 194 бензинске пумпе.

На подручју Новог Града 169.256 литара дизел горива намијењено је за 506 пољопривредника, док у Костајници 30.909 литара горива може да преузме 78 пољопривредника.

На подручју Зворника за 335 ратара на располагању је 65 тона дизел горива. У Бијељини је регресирано дизел гориво обезбијеђено за 4.482 пољопривредна газдинства, а прољећна сјетва је планирана на 32.000 хектара.

Пољопривредник из Лијевче поља, Душко Бањац рекао је да ће помоћ од стране Министарства у виду регресираног дизела у великој мјери олакшати сјетву.

- С обзиром на то да је прошла година била изузетно тешка за све пољопривреднике и да је репроматеријал поскупио, регресирано гориво ће допринијети да засијемо веће површине - казао је Бањац.

Око 70 одсто пољопривредника преузима регресирано дизел гориво на бензинским пумпама “Нестро петрол”.

- На 73 “Нестро петрол” пумпе у Српској које продају регресирано дизел-гориво у протекла два дана забиљежен је велики одазив пољопривредника, посебно у Приједору, Српцу, Бијељини и Источном Сарајеву - рекао је начелник управе малопродаје “Нестро петрол” Драган Тришић.

Процедуре

У Министарству пољопривреде РС казали су да ће продаја регресираног дизела трајати до 15. новембра.

- Корисници треба да преузму захтјев за преузимање дизел горива у надлежним административним службама општина, а затим уз копију личне карте поднесу захтјев код овлашћених дистрибутера за преузимање регресираног горива - истакли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана