Велики брат стиже на улице Српске

М. Л.
Велики брат стиже на улице Српске

Бањалука - С циљем повећања степена безбједности и смањења броја кривичних дјела, неколико градова и општина у Српској ускоро ће бити под видео-надзором.

Потврдио је ово јуче министар унутрашњих послова РС Драган Лукач истичући да активности на реализацији тог пројекта заједно спроводе Министарство унутрашњих послова РС (МУП РС) и компанија "м:тел".

- Бањалука ће врло брзо добити видео-надзор, камере ће бити постављене на неколико веома битних мјеста у граду и све ће бити увезане у систем МУП-а који ће вршити контролу с циљем спречавања и откривања учињених кривичних дјела - рекао је Лукач.

Први град у Српској који је почео са овим активностима је Требиње, чије улице ће надгледати око 40 камера, пет на улазу и излазу из града, а остале на територији града.

Систем видео-надзора показао се ефикасним и у Градишци, гдје 16 камера покрива 30 раскрсница на улазу у општину, а камере су увеле и бројне институције и јавне установе.

Да би степен безбједности у РС у свим сегментима био на високом нивоу, јуче је у бањалучком хотелу "Босна" отворена дводневна радионица под називом "Заштита критичне инфраструктуре, кључни изазови и рјешења", на којој ће поред припадника МУП-а РС предавачи бити експерти из земаља ЕУ. Лукач је истакао да се под критичном инфраструктуром подразумијева све оно што институције у РС посједују, серверски системи, разне апликације, те објекти који служе за функционисање система, а који могу бити потенцијална мета напада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана