Велики брат надгледа све прелазе

Маријана Миљић Бјеловук
Велики брат надгледа све прелазе

БАЊАЛУКА - Постављање видео-надзора на 59 међународних граничних прелаза у БиХ је у завршној фази, а након тога камерама ће бити покривени и погранични прелази са сусједним земљама.

У Граничној полицији БиХ казали су “Гласу Српске” да су у сарадњи са Министарством безбједности БиХ израдили технички дизајн и спецификацију за успостављање система видео-надзора на 59 међународних граничних прелаза који је у завршној фази реализације.

- Видео-надзор није успостављен само на појединим пограничним прелазима. Међутим, у плану је да у идућем периоду камере буду постављене и на тим мјестима - навели су у Граничној полицији. 

Новац за успостављање видео-надзора обезбијеђен је путем пројекта “Подршка ефикасном управљању миграцијама и границом у БиХ”.

- Тај пројекат финансира се из фонда “ИПА 2015”, а за постављање видео-надзора на прелазима утрошено је око 1,5 милиона евра - навели су у Граничној полицији.

Истакли су да видео-надзор на границама побољшава размјену информација и интегрисано управљање границом на међународним граничним прелазима, који је препоручен и Шенгенским каталогом.

- Видео-надзор граничних прелаза, између осталог, омогућава осигуравање доказа за потребе правосудних институција, спречава коруптивне радње, те олакшава реконструкцију спорних догађаја у зонама под надзором. Такође, камере на прелазима омогућавају контролу и праћење одвијања пословних процеса и поштивања законитости у поступању службеника - истакли су у Граничној полицији.

У информацији коју је Министарство безбједности доставило Парламенту БиХ подсјетили су да је лани спроведена процедура набавке система видео-надзора граничних прелаза, те да је у току његова имплементација.

- Рок за окончање тих радова је јун 2020. године и према тренутним прогнозама тај рок ће бити испоштован. По окончању овог пројекта, који се финансира путем фонда “ИПА 2015”, у плану је успостављање видео-надзора коришћењем старе опреме и на граничним прелазима који нису обухваћени тим пројектом. На овај начин сви прелази биће покривени видео-надзором - наведено је у информацији Министарства безбједности БиХ.

Проблеми

Гранични прелази у БиХ одавно су под лупом бројних институција и парламентарних комисија које су задужене да воде бригу о стању на граници. Раније анализе су показале да нешто више од 20 одсто прелаза има услове за добар рад, док на појединим нема ни контролних кабина, просторија за задржавање и детаљније провјере, вага, видео-надзора и сигнализације, што ствара велике потешкоће путницима, шпедитерима и граничарима. Стандарде задовољавају углавном новоизграђени гранични прелази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана