Велика Кладуша: Протест мјештана због миграната

Срна
Велика Кладуша: Протест мјештана због миграната

Велика Кладуша - Мјештани насеља Поље, гдје се налази творница „Мирал” у којој су смјештени мигранти који се налазе на подручју Велике Кладуше, одржали су у протеклу суботу протестни скуп како би указали на проблеме с којима се свакодневно суочавају.

Кажу како се више не осјећају сигурно због честих провала и крађа чији су починиоци мигранти, а њихово незадовољство кулминирало је након што је прије неколико дана довезено више стамбених контејнера за њихов смјештај.

Мјештани се плаше како би овај локалитет могао постати трајни прихватни центар за мигранте, а један од закључака овог скупа је да власник „Мирала” не продужи уговор о боравку миграната након што он истекне. Такођер, затражено је да се престане с активностима око проширења смјештајних капацитета, те да се појача рад полиције на овом подручју. Предсједник Мјесне заједнице Поље, Аско Карајић, каже како ће закључке с овог састанка упутити на адресе свих релеватних институција у Босни и Херцеговини.

„Мјештани су једногласни у својим захтјевима и очекујемо договоре на наше захтјеве у наредних неколико дана”, казао је Карајић. Овом приликом указано је и на све бројнија кривична дјела чији су починиоци мигранти, а један од оних који су претрпили штету је власник оближње станице техничког прегледа, Елвис Вељачић.

„Прије неколико дана десила се пљачка и мигранти су ми провалили у пет канцеларија и том приликом украдено је доста опреме и нанесена штета објекту. Сем тога, мигранти су стално присутни, пресрећу комитенте, траже новац од њих и све се то одражава на пословање. Такви проблеми су постала наша свакодневица и ми се више не осјећамо сигурно и слободно”, каже Вељачић. 

Подршку мјештанима у њиховим захтјевима упутиле су и локалне власти које се одраније противе постојању било каквих центара за мигранте на подручју те опћине. У Међународној организацији за мигације (ИОМ) саопштили су како поменути контејнери немају за циљ повећање броја миграната, већ им се на тај начин покушавају обезбиједити адекватнији услови за боравак током зимског периода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана