Веће плате заустављају медицинаре

Драгана Орловић
Веће плате заустављају медицинаре

Бањалука - Плате здравствених радника у Републици Српској од 1. октобра биће повећане, и то онима који раде са средњом стручном спремом за 50 до 60 марака, а љекарима за око 200 КМ, у зависности од коефицијента и услова рада.

Ово је омогућено захваљујући договору о повећању цијена рада у здравству са 135 на 145 марака, који су постигли представници синдиката и Владе РС.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић рекао је да је на састанку са премијером и представницима синдиката договорено и да се убрзо размотре све могућности за побољшање статуса здравствених радника, као и да идуће седмице буду настављени разговори.

- Спремни смо да сарађујемо и да отворимо кључна питања у смислу реорганизације здравственог система - додао је Шеранић.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић истакао је да је задовољан што су се ствари, након 11 година, напокон помјериле са мртве тачке. Он  је навео да је испуњен дио захтјева које је Синдикат имао, те да овај договор важи за наредна три мјесеца, а да ће Влада Српске за њега издвојити око шест милиона марака.

- У идућа три мјесеца покушаћемо ријешити одређене ствари, јер је наш захтјев да након 31. децембра, или најдуже од 1. марта идуће године буде ново повећање цијене рада за пет одсто, те да се крајем сљедеће године иде са повећањем за још пет одсто - рекао је Гранулић на конференцији за новинаре у Бањалуци. Он сматра и да је то једна од кључних мјера које би смањиле одлазак здравствених радника у иностранство.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је да веома значајно што се траже рјешења проблема здравствених радника да би их што више остајало на овим просторима.

- Повећање плата и бољи услови радника су основни приоритети синдиката. Синдикат здравства је први који је отворио питање да у свом рејону крене са реализацијом ових циљева. Завршена је прва фаза преговора, а отворена друга која подразумијева ново повећање плата - рекла је Мишићева.

Предсједница Удружења медицинских сестара, техничара и бабица РС Живана Вуковић-Костић каже за “Глас Српске” да је задовољна што ће ускоро доћи до повећања цијене рада у здравству, али да је ипак ријеч о минималном износу и да је потребно и даље радити на томе, како би се значајније побољшао положај здравствених радника.

- Медицинари у региону су доста плаћенији за исте послове. Добро је заиста што је дошло и до овог повећања плата, али то није довољно - сматра Вуковић-Костић и додаје да се наши здравствени радници едукују и непрестано прате савремене трендове у области образовања, али да је проблем што нису адекватно плаћени за послове које обављају.

Законске измјене

Миленко Гранулић је истакао да су значајне и најављене измјене законских рјешења у области здравства.

- Битно је што ћемо ићи са распакивањем Закона о платама јер се показао неповољан за здравствене раднике. Настојаћемо и да вратимо колективне уговоре јер, према свим конвенцијама и стандардима, радници у здравству и просвјети не могу имати закон о платама - сматра Гранулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана