Veće plate zaustavljaju medicinare

Dragana Orlović
Veće plate zaustavljaju medicinare

Banjaluka - Plate zdravstvenih radnika u Republici Srpskoj od 1. oktobra biće povećane, i to onima koji rade sa srednjom stručnom spremom za 50 do 60 maraka, a ljekarima za oko 200 KM, u zavisnosti od koeficijenta i uslova rada.

Ovo je omogućeno zahvaljujući dogovoru o povećanju cijena rada u zdravstvu sa 135 na 145 maraka, koji su postigli predstavnici sindikata i Vlade RS.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao je da je na sastanku sa premijerom i predstavnicima sindikata dogovoreno i da se ubrzo razmotre sve mogućnosti za poboljšanje statusa zdravstvenih radnika, kao i da iduće sedmice budu nastavljeni razgovori.

- Spremni smo da sarađujemo i da otvorimo ključna pitanja u smislu reorganizacije zdravstvenog sistema - dodao je Šeranić.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić istakao je da je zadovoljan što su se stvari, nakon 11 godina, napokon pomjerile sa mrtve tačke. On  je naveo da je ispunjen dio zahtjeva koje je Sindikat imao, te da ovaj dogovor važi za naredna tri mjeseca, a da će Vlada Srpske za njega izdvojiti oko šest miliona maraka.

- U iduća tri mjeseca pokušaćemo riješiti određene stvari, jer je naš zahtjev da nakon 31. decembra, ili najduže od 1. marta iduće godine bude novo povećanje cijene rada za pet odsto, te da se krajem sljedeće godine ide sa povećanjem za još pet odsto - rekao je Granulić na konferenciji za novinare u Banjaluci. On smatra i da je to jedna od ključnih mjera koje bi smanjile odlazak zdravstvenih radnika u inostranstvo.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da veoma značajno što se traže rješenja problema zdravstvenih radnika da bi ih što više ostajalo na ovim prostorima.

- Povećanje plata i bolji uslovi radnika su osnovni prioriteti sindikata. Sindikat zdravstva je prvi koji je otvorio pitanje da u svom rejonu krene sa realizacijom ovih ciljeva. Završena je prva faza pregovora, a otvorena druga koja podrazumijeva novo povećanje plata - rekla je Mišićeva.

Predsjednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica RS Živana Vuković-Kostić kaže za “Glas Srpske” da je zadovoljna što će uskoro doći do povećanja cijene rada u zdravstvu, ali da je ipak riječ o minimalnom iznosu i da je potrebno i dalje raditi na tome, kako bi se značajnije poboljšao položaj zdravstvenih radnika.

- Medicinari u regionu su dosta plaćeniji za iste poslove. Dobro je zaista što je došlo i do ovog povećanja plata, ali to nije dovoljno - smatra Vuković-Kostić i dodaje da se naši zdravstveni radnici edukuju i neprestano prate savremene trendove u oblasti obrazovanja, ali da je problem što nisu adekvatno plaćeni za poslove koje obavljaju.

Zakonske izmjene

Milenko Granulić je istakao da su značajne i najavljene izmjene zakonskih rješenja u oblasti zdravstva.

- Bitno je što ćemo ići sa raspakivanjem Zakona o platama jer se pokazao nepovoljan za zdravstvene radnike. Nastojaćemo i da vratimo kolektivne ugovore jer, prema svim konvencijama i standardima, radnici u zdravstvu i prosvjeti ne mogu imati zakon o platama - smatra Granulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana