Ваучери намамили домаће госте

Данијела Бајић
Ваучери намамили домаће госте

БАЊАЛУКА - Туристички ваучери за путовања, које су лани користили становници Српске, спасли су домаћи туризам од потпуног краха, а продужетак могућности њиховог коришћења до краја јуна уливају наду да дестинације ни ове године неће бити пусте.

То потврђује и слика са планина гдје су смјештајни капацитети готово попуњени, док гостију не мањка ни у бањама, етно-селима и другим туристичким мјестима широм Српске.

Директорица Туристичке организације РС Нада Јовановић истакла је за “Глас Српске” да је у 2020. години искоришћено 25.814 туристичких ваучера, највише у Здравствено-туристичком центру “Бања Врућица”, Требињу и на Јахорини. Како каже, ваучери се могу искористити у 90 смјештајних објеката.

- Ваучери су лани заиста били спас за туристички сектор. Нико није трчао за зарадом, било је важно само да буду сачувана радна мјеста, јер је туризам најпогођенији у пандемији, не само у Српској него у цијелом свијету. Захваљујући ваучерима лани смо успјели да повећамо посјете домаћих туриста, а тако ће, вјерујем, бити и ове године - казала је Јовановићева.

Додала је да је сигурна да ће становници који су лани за путовање користили туристичке ваучере и ове године то право искористити.

- Осим ваучера, велику улогу у спасавању овог сектора одиграле су и друге мјере Владе РС, али и кампања “Доживи Српску”, која је промовисала природне и туристичке љепоте Републике - истакла је Јовановићева.

Извршни директор за операције, маркетинг и продају у “Бања Врућици” Александар Радошевић истакао је да су ваучери дошли као мелем на рану.

- Да није било ваучера, туризам би у Српској доживио потпуни крах. Ваучери су, такође, мотив грађанима да боље упознају Српску, јер су многи од њих по навици годишњи одмор проводили у иностранству, а сада могу да виде да се слична таква квалитетна понуда по повољнијим цијенама може и овдје пронаћи - истакао је Радошевић.

Додао је да је у овом здравствено-туристичком центру лани искоришћено око 10.000 ваучера.

- Велико интересовање домаћих туриста влада и за смјештај у хотелу “Бистрица” на Јахорини, посебно сада током празника - казао је Радошевић.

Много захтјева за коришћење ваучера у прошлој години добили су и у требињском хотелу “Интегра”, посебно у љетном периоду, док интересовање за смјештај не изостаје ни током зимских дана.

- За новогодишње празнике били смо пуни, иако код нас нема снијега. Углавном то су били становници Српске који су жељели да искористе ваучере и уживају у сунцу - казала је директорица хотела “Интегра” у Требињу Бранка Илић.

Менаџер мотела “Бијеле воде”, који се налази у срцу Националног парка “Козара”, Владислав Мирковић каже да је свакодневно имају гостију.

- У пројекат туристичких ваучера укључили смо се јер имамо шта да понудимо, што потврђује чињеница да готово свакодневно стижу захтјеви за коришћење ваучера код нас у мотелу - рекао је Мирковић.

Пројекат реализације туристичких ваучера почео је 15. јуна. Влада РС је раније донијела одлуку за додјелу туристичког ваучера од 100 КМ сваком пунољетном грађанину РС, који изврши резервацију у угоститељском објекту за смјештај у минималном трајању од два ноћења. Два корисника могу да искористе два ваучера за минимално три резервисана ноћења.

Ноћења

Према ријечима Наде Јовановић у периоду од јануара до новембра прошле године у Српској је остварено 500.596 ноћење туриста, што је за 44,6 одсто мање у односу на исти период претходне године.

- За једанаест мјесеци прошле године Српску је посјетило 175.837 туриста, а највише у јануару и фебруару. Ту сезону ћемо памтити као једну од сјајних. У марту и априлу није било ноћења због појаве вируса корона, тек на љето, након попуштања мјера и отварања граница, туристи су поново почели посјећивати дестинације у Српској - казала је Јовановићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана