Ваучери на одмору

Данијела Бајић
Ваучери на одмору

БАЊАЛУКА - Становници Српске туристичке ваучере, који су креирани као мјера подршке у превазилажењу тешкоћа изазваних пандемијом, могу да користе само до краја мјесеца, након чега слиједи пауза јер, имајући у виду њихов значај, ресорно министарство у догледно вријеме планира да покрене сличан пројекат.

 

У Министарству трговине и туризма РС су истакли да у овом моменту није планирано додатно продужавање рока за коришћење туристичких ваучера у Српској јер је усљед стабилизације епидемиолошке ситуације дошло до либерализације кретања грађана међу државама.

- Опредијељени смо да овај пројекат заживи и у наредном периоду, али не као мјера подршке у превазилажењу тешкоћа у пословању, већ као промотивни пројекат подршке домаћем туризму. О свим наредним корацима џ вези са овим и сличним пројектима јавност ће бити благовремено информисана - казали су у министарству и подсјетили да, према важећој уредби, пројекат туристичких ваучера траје до 30. јуна ове године. Додали су да министарство од почетка пројекта континуирано прати реализацију и анализира ефекте на туризам и привреду РС, те да су од 15. јуна прошле године до сада грађанима Српске издата 45.383 ваучера вриједности од по 100 КМ за смјештај у угоститељским објектима који послују на овом подручју.

- Број реализованих ваучера, али и привредних субјеката који су укључени у пројекат, а то је 97 угоститељских објеката за смјештај и 28 туристичких агенција, као и одличне повратне информације од стране корисника ваучера, говоре у прилог томе да пројекат можемо сматрати успјешним - истакли су у министарству.

Директорица Туристичке организације РС Нада Јовановић је истакла да би ваучери требало да постану пракса и када прође пандемија вируса корона, јер грађани никада као прошле и ове године нису упознали туристичке бисере Српске. Ваучери су, како каже Јовановићева, изузетан потез Владе РС и одлука донесена у правом тренутку за подршку домаћој привреди.

- Вјерујем да ће и без ваучера ова сезона бити успјешна јер како се епидемиолошка ситуација поправља, тако се и туристички центри у Српској пуне. У Требињу сам се ових дана увјерила да туристи долазе са свих страна. Све је крцато, готово се ниједан слободан кревет не може наћи - истакла је Јовановићева.

Члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма “Хорека” Зоран Прерадовић каже да су ваучери много помогли привреди, посебно бањама, Олимпијском центру “Јахорина” и угоститељима у Требињу, а велике користи су имале и туристичке агенције.

- Због тога би ваучери и у Српској, као што је случај у Србији, требало да постану пракса јер су доста допринијели развоју туризма, посебно бања - казао је Прерадовић.

Хит дестинације

Највише ваучера, према ријечима Наде Јовановић, искоришћено је у Здравствено-туристичком центру “Бања Врућица”, у хотелима у Требињу, “Бањи Кулаши”, бањи “Вилина влас” и Националном парку “Сутјеска”.

- Једна од дестинација која се овог љета може издвојити као хит је Јахорина. Планински боб на шинама представља посебну атракцију, а актуелни су и бањски центри, парк “Сутјеска”, те Вишеград са Андрићградом - нагласила је Јовановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана