Институт: Није искључена могућност епидемије морбила у Српској

Срна
Институт: Није искључена могућност епидемије морбила у Српској

БАЊАЛУКА - Из Института за јавно здравство Републике Српске речено је Срни да није искључена могућност појаве морбила у епидемијској форми и у Српској с обзиром да је у Србији регистровано више десетина случајева, а проглашена је и епидемија у Смедереву, те имајући у виду да је обухват МРП вакцином у 2021. години у неким регијама чак испод 60 одсто.

Из Института подсјећају да је обавезна вакцинација против заразних болести, међу којима малих богиња, заушњака и рубеoле, те да је то најефикаснији, најбезбједнији и најјефтинији начин за спречавање оболијевања.

Из ове установе истичу да су морбиле једно од најзаразнијих обољења за које не постоји лијек.

Начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравстве Републике Српске Нина Родић Вукмир наводи да су морбили /мале богиње/ респираторно обољење високе контагиозности, углавном дјечијег узраста.

Према њеним ријечима, мале богиње карактерише осип који прати изразито висока температура, кашаљ, коњуктивитис, увећање јетре, слезине, лимфних чворова, упала плућа и бронхија. Компликације које могу настати су бројне, од лакших до тежих, а укључују тешке упале плућа са неизвјесним током, менингоенцефалитис /упала можданих опни и мозга/, конвулзије, едем мозга и касне манифестације склерозантног оштећења свих можданих структура.

"Специфична терапија за ово обољење не постоји, што још једном истиче важност и неопходност редовне вакцинације дјеце и упозоравање родитеља какве су посљедице пропуштања вакцинације како против свих заразних болести, тако и малих богиња", рекла је Родићева.

Из Института наводе да у срединама са ниским социо-економским стандардом, гдје није уведена вакцинација против ове заразне болести, годишње умире више стотина хиљада дјеце од малих богиња и њених компликација. Више од 14 одсто свјетског морталитета дјеце чине болести које су се могле спријечити вакцинацијом.

"Пошто се ради о обољењу за које не постоји природна отпорност, једини начин да се развије имунитет против ове заразне болести је вакцинацијом МРП или преболијевањем. Из тог разлога, све особе које су вакцинисане и ревакцинисане МРП вакцином немају ризик од оболијевања", истичу у Институту за јавно здравство Републике Српске. У редовном календару вакцинације у Републици Српској, МРП вакцина /мале богиње, заушњаци и рубеoла/ се прима са навршених 12 мјесеци, а ревакцинација је са шест година, односно прије поласка у школу.

Разлог појаве случајева овог обољења, а посебно епидемијског јављања су, како наводе у Институту, управо пропусти у вакцинацији. Према подацима Свјетске здравствене организације и Европског центра за контролу болести /ЕЦДЦ/, биљежи се пораст броја случајева морбила током 2022. године у односу на 2021. годину.

Закључно са септембром прошле године, регистровано је 555 случајева морбила у 27 земаља Европе, док је 2021. године регистровано 160 случајева. Према подацима ЕЦДЦ-а, од почетка ове године региструју се обољели у Њемачкој и Италији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана