Institut: Nije isključena mogućnost epidemije morbila u Srpskoj

Srna
Institut: Nije isključena mogućnost epidemije morbila u Srpskoj

BANjALUKA - Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske rečeno je Srni da nije isključena mogućnost pojave morbila u epidemijskoj formi i u Srpskoj s obzirom da je u Srbiji registrovano više desetina slučajeva, a proglašena je i epidemija u Smederevu, te imajući u vidu da je obuhvat MRP vakcinom u 2021. godini u nekim regijama čak ispod 60 odsto.

Iz Instituta podsjećaju da je obavezna vakcinacija protiv zaraznih bolesti, među kojima malih boginja, zaušnjaka i rubeole, te da je to najefikasniji, najbezbjedniji i najjeftiniji način za sprečavanje obolijevanja.

Iz ove ustanove ističu da su morbile jedno od najzaraznijih oboljenja za koje ne postoji lijek.

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstve Republike Srpske Nina Rodić Vukmir navodi da su morbili /male boginje/ respiratorno oboljenje visoke kontagioznosti, uglavnom dječijeg uzrasta.

Prema njenim riječima, male boginje karakteriše osip koji prati izrazito visoka temperatura, kašalj, konjuktivitis, uvećanje jetre, slezine, limfnih čvorova, upala pluća i bronhija. Komplikacije koje mogu nastati su brojne, od lakših do težih, a uključuju teške upale pluća sa neizvjesnim tokom, meningoencefalitis /upala moždanih opni i mozga/, konvulzije, edem mozga i kasne manifestacije sklerozantnog oštećenja svih moždanih struktura.

"Specifična terapija za ovo oboljenje ne postoji, što još jednom ističe važnost i neophodnost redovne vakcinacije djece i upozoravanje roditelja kakve su posljedice propuštanja vakcinacije kako protiv svih zaraznih bolesti, tako i malih boginja", rekla je Rodićeva.

Iz Instituta navode da u sredinama sa niskim socio-ekonomskim standardom, gdje nije uvedena vakcinacija protiv ove zarazne bolesti, godišnje umire više stotina hiljada djece od malih boginja i njenih komplikacija. Više od 14 odsto svjetskog mortaliteta djece čine bolesti koje su se mogle spriječiti vakcinacijom.

"Pošto se radi o oboljenju za koje ne postoji prirodna otpornost, jedini način da se razvije imunitet protiv ove zarazne bolesti je vakcinacijom MRP ili prebolijevanjem. Iz tog razloga, sve osobe koje su vakcinisane i revakcinisane MRP vakcinom nemaju rizik od obolijevanja", ističu u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. U redovnom kalendaru vakcinacije u Republici Srpskoj, MRP vakcina /male boginje, zaušnjaci i rubeola/ se prima sa navršenih 12 mjeseci, a revakcinacija je sa šest godina, odnosno prije polaska u školu.

Razlog pojave slučajeva ovog oboljenja, a posebno epidemijskog javljanja su, kako navode u Institutu, upravo propusti u vakcinaciji. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za kontrolu bolesti /ECDC/, bilježi se porast broja slučajeva morbila tokom 2022. godine u odnosu na 2021. godinu.

Zaključno sa septembrom prošle godine, registrovano je 555 slučajeva morbila u 27 zemalja Evrope, dok je 2021. godine registrovano 160 slučajeva. Prema podacima ECDC-a, od početka ove godine registruju se oboljeli u Njemačkoj i Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana