Ускоро упис беба у матичне књиге рођених одмах у породилишту

ATV
Ускоро упис беба у матичне књиге рођених одмах у породилишту

Трчање новопечених родитеља од шалтера до шалтера да би бебу уписали у матичну књигу рођених, ускоро би могло да постане прошлост.

Нови пројекат е-беба предвиђа да, умјесто родитеља, тај посао, након рођења дјетета, одраде здравствени радници и то већ у породилишту.

“Замисао је заправо да здравствени радник или неко друго ко се одреди, сада је то на нивоу теоријског разматрања још увијек, заправо све те податке унесе заправо унесе одмах у систем матичних евиденција и да родитељ након што новорођенче буде заведено у систем добије неопходна рјешења на кућну адресу, односно на поштанску адресу”, истакао је Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС.

Док све не заживи, мораће се на стари начин - хрпу папира у руке па редом, као што је урадио и Страхиња Марковић, новопечени отац тројки. Поздравља идеју о пројекту е-беба и каже да ће, сигурно, олакшати посао уписа новорођенчади у матичне књиге. Додуше, није се намучио ни ходајући од шалтера до шалтера. Припремио је све што треба и брзо уписао бебе. 

“Мислим да би сви требали да се информишу и да се упуте преко других људи који су то већ радила и да стварно није неки баук, само више информисања, јер тада је све једноставније”, истакао је Страхиња Марковић, новопечени отац. 

Осим за родитеље, велико олакшање стиже и за раднике у матичним уредима. 

“То би наравно, превасходно олакшало, скратило пут и вријеме, те бисмо ефикасније дошли до свих података о рођењу, и онда би скратило родитељима пут од одређивања имена до коначног документа који требају имати за здравствену његу бебе, савјетовалиште и остваривање свих осталих права”, истакла је Диана Џаја Јокић, шеф Одсјека за грађанска стања, управне послове и послове правне помоћи.

Буџет који је намијењен за пројекат е-беба је 800 хиљада марака. Ускоро ће бити расписан и јавни позив. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана