Ускоро ће сваки радник морати да носи идентификациону картицу у џепу

nezavisne.com
Ускоро ће сваки радник морати да носи идентификациону картицу у џепу

Бањалука - Правилник о изгледу електронских идентификационих картица за раднике од 1. фебруара би требало да почне с примјеном, потврдили су јуче за "Независне" из Министарства финансија РС.

Након ступања на снагу овог правилника треба за сваког радника да се израде електронске картице, што такође захтијева одређено вријеме, па није тачно познат датум када ће почети њихова примјена у пракси.

Подсјећамо, измјенама и допунама Закона о пореском поступку РС прописано је да сваки радник треба да има електронску идентификациону картицу која представља јавну исправу и служи за његову идентификацију на радном мјесту.

"Увођење електронске идентификационе картице је једна од мјера у функцији сузбијања сиве економије. Сваки радник дужан је да електронску идентификациону картицу има у току радног времена, те да омогући овлашћеним лицима у поступку инспекцијског надзора увид у картицу. У случају да је радник не посједује, ствара се законска претпоставка да се ради о раду на црно, чиме су испуњени услови за предузимање законских мјера", наводе из Министарства.

Законске мјере које спомињу су издавање прекршајног налога и изрицање мјере забране обављања дјелатности.

Према процјенама, трошак првог издавања електронских идентификационих картица за 257.000 радника у РС износио би око 1.500.000 КМ.

"Подсјећамо да је законом предвиђен изузетак од правила да сваки радник мора имати картицу, а тај изузетак се односи на рад на одређено вријеме или пробни рад у трајању краћем од 15 дана", објашњавају у Министарству.

Додају да је овакво рјешење предложено ради олакшања пријављивања за оне раднике који раде веома кратак период, на примјер сезонски рад на брању воћа, рад на јавним приредбама, рад на свадбеним и сличним прославама, као и пробни рад који траје краће од 15 дана.

"Ово, наравно, не значи да ови радници неће бити предмет посебне контроле јер се и они пријављују у јединственом систему, међутим неће бити дужни да посједују електронску идентификациону картицу", говоре у Министарству.

Драгутин Шкребић, предсједник Уније послодаваца РС, казао је да послодавци траже борбу против рада на црно, али да од ових картица нико неће имати користи.

"Тотално је некорисно и ми смо били против, али нисмо хтјели да ометамо. Ми тражимо борбу против корупције, али не на тако безвезан начин.  Сваки радник има личну карту и матични број, сваки је уведен у пореску управу и само је требало то увезати у систем. Инспектор је могао телефоном све провјерити", каже Шкребић.

Према његовим ријечима, проблем ће бити посебно код радника у производњи који врло лако могу изгубити или сломити картицу током рада.

Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, казао је да је читава суштина управо у томе да се у моменту контроле покаже картица, чиме радник показује легитимитет.

"Најавили смо да ћемо ићи у правцу тих рјешења која ће увести ред у нелегално тржиште, а с друге стране омогућити органима РС да имају увид у осигурање радника", наводи Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана