Упозорење на олујни вјетар и бујичне поплаве

ГС
Упозорење на олујни вјетар и бујичне поплаве

БАЊАЛУКА - Републички хидрометеоролошки завод издао је за данас за сјевер и запад Републике Српске упозорење на јак и олујни вјетар, са ударима већим од 80 километара на час, као и на локалне непогоде.

Републички хидрометеоролошки завод издао је за данас за сјевер и запад Републике Српске упозорење на јак и олујни вјетар, са ударима већим од 80 километара на час, као и на локалне непогоде.

Прије подне биће топло и вјетровито, дуваће умјерен до јак југозападни вјетар. На западу и сјеверу вјетар ће имати и олујне ударе уз повремену кишу и пљускове са грмљавином, а понегдје ће бити и локалних непогода.

Понегдје се очекују удари вјетра и изнад 80 километара на час, наводе метеоролози.

Средином дана услиједиће краткотрајна стабилизација времена без падавина, а онда ће крајем дана и увече на сјеверу и западу бити јачих пљускови са грмљавином, као и локалним непогодама.

- Очекује се јача киша и пљускови са грмљавином, а могућа је и појава града. На крајњем сјеверу у ноћи се очекују јаче, понегдје и врло обилне падавине. Због обилних падавина у кратком периоду могућа је појава бујичних вода и урбаних поплава -  наводе из Републичког хидрометеоролошког завода.

Максимална температура ваздуха биће  од 34 до чак 40, у вишим предјелима од 30 степени, док је ће сутра бити израженији пад температуре.

Сутра стиже нагло освјежење с кишом, пљусковима и грмљавином.

Јавна установа "Воде Српске" издала је данас упозорење на могућност појаве бујичних поплава због најављених пљускова.

Становништво и надлежне службе позване су на опрез с циљем заштите од могуће појаве бујичних вода.

Према најави Републичког хидрометеоролошког завода, крајем дана и увече очекују се пљускови са грмљавином и локалне непогоде, посебно у сјеверном и западном дијелу Републике Српске.

Због обилних падавина у кратком периоду могућа је појава бујичних вода и урбаних поплава.

Црвени метеоаларм је упаљен у Србији а наранџасти у Хрватској јер метеоролози за данас након високих температура најављују велику олују.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана