Уништено 1.260 неисправних плинских боца

Милијана Латиновић
Уништено 1.260 неисправних плинских боца

БАЊАЛУКА - Компанија “Крајинапетрол” уништила је 1.260 неисправних плинских боца у овлашћеној пунионици гаса у Рамићима код Бањалуке, с циљем веће безбједности грађана који користе тај енергент у домаћинствима.

Ова компанија већ неколико година уништава дотрајале плинске боце како не би “залутале” у домаћинства, те на било који начин угрозиле становнике, а посљедње уништавање обављено је 8. и 9. октобра.

Директор “Крајинапетрола” Милован Бајић каже за “Глас Српске” да се њихове плинске боце контролишу сваке сриједе у пунионици у Рамићима уз присуство термоенергетског инспектора.

Иако би исправне боце могле трајати и до 50 година, Бајић истиче да би их већ након три деценије требало уништавати и наглашава да нема правила и да неке дотрају већ након десет година.

- Долази до деформитета боца током транспорта, а неке су направљене од лошијег материјала, због чега брже кородирају или долази до деформитета под радним притиском од 25 бара. Свака боца мора проћи контролу, а посебну пажњу треба обратити на исправност вентила и напуњеност боце - рекао је Бајић.

Додао је да за уништавање неисправних плинских боца све трошкове сноси “Крајинапетрол”, који је уједно једина компанија у Бањалуци, па и шире, која на тај начин води рачуна о безбједности грађана.

- Неисправне боце се уништавају тако што се скину сви вентили и отплине боце, а потом потпуно уништавају под пресом и иду у старо гвожђе - појаснио је Бајић и нагласио да се уништавање обавља под надзором стручних људи из компаније, да би свака и најмања сумња на злоупотребу тих неисправних боца била отклоњена.

Иако не постоји прецизан податак, процјењује се да је на тржишту БиХ око 700.000 плинских боца. Бајић истиче и да је у посљедње вријеме евидентна “поплава” разних достављача плина за које се не зна гдје пуне боце, те да се томе мора стати у крај, а све с циљем веће безбједности грађана.

- Има слуха у надлежним министарствима у Српској да се ова област боље уреди, али закони у РС и ФБиХ морају бити усклађени јер је тржиште у БиХ јединствено. Не можемо забранити некоме из ФБиХ да довози плин у Бањалуку и обрнуто - рекао је Бајић.

Додао је да је пуњење плинских боца на бензинским пумпама смањено у посљедње вријеме јер гас за домаћинства није оптерећен акцизом као гас за аутомобиле, што је добар потез.

- Безбједност је кључни фактор, међутим, људи нису довољно едуковани и на томе треба радити. Гас је добар енергент, јефтинији од осталих, али га грађани често из страха и незнања не користе - истакао је Бајић.

Додао је и да би правилник о изградњи и условима рада пунионица течног нафтног гаса, који би боље уредио ову област, требало да ступи на снагу у мају 2020. године.

 

Карактеристике неисправне плинске боце

Деформитети
Велика корозија
Механичка оштећења
Деформације које настају под радним притиском од 25 бара

 

Чеп са ознаком 

Милован Бајић истиче да ће се на плинским боцама “Крајинапетрола” ускоро наћи чеп који ће носити ознаку те компаније.

- На тај начин наши потрошачи ће бити сигурни да је плинска боца напуњена у овлашћеној пунионици “Крајинапетрола” и да је све урађено по прописима - рекао је Бајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана