Унаприједити пословне активности и јачати улогу Гарантног фонда

Срна
Унаприједити пословне активности и јачати улогу Гарантног фонда

Бањалука - Министарство финансија Републике Српске израдило је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Гарантном фонду с циљем унапређења његове пословне активности и јачања улоге у подстицању развоја предузетништва, што би допринијело повећању конкурентности и продуктивности привреде Републике Српске.

На приједлог Министарства финансија, Влада Српске је на 20. сједници усвојила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Гарантом фонду који је уврштен у дневни ред предстојеће сједнице Народне скупштине Републике Српске. Предложеним одредбама уводи се могућност да Фонд, поред гарантовања конкретне финансијске обавезе предузетника издавањем појединачних гаранција, издаје и гаранције за обезбјеђење дијела обавезе из портфеља кредита, уговорених између предузетника и банке.

То би требало да подстакне банке на додатну кредитну активности и одобравање већег броја кредита малим и средњим предузећима, јер би Фонд континуирано гарантовао покриће кредитног ризика до 25 одсто изложености ризику на нивоу портфеља, речено је Срни у Министарству финансија.

Осим тога, предлаже се и укидање ограничења давања гаранција за финансирање трговачке дјелатности.

Из Министарства финансија Српске наглашавају да је у Нацрту закона прецизирано да Фонд може издати гаранције највише до 70 одсто износа одобреног кредита или друге финансијске обавезе које је предузетнику одговорила банка или друга финансијска организација.

Умјесто досадашњег тромјесечног периода обрачуна и плаћања накнаде, Нацртом се предлаже да предузетници накнаду за коришћење гаранција плаћају Фонду на начин одређен уговором, чиме би се предузетницима олакшало управљање трошковима.

Гарантни фонд Републике Српске основан је 2010. године с циљем олакшавања предузетницима, правним и физичким лицима, приступ средствима кроз гарантовање кредитних или других финансијских обавеза према банкама и другим финансијским организацијама.

Од почетка пословања до априла 2019. године издао је 142 гаранције у укупном износу од 29,28 милиона КМ. Прилагођавајући се захтјевима тржишта Фонд је развијао и издавао гаранције путем три групе гарантних линија - основне гарантне линије, линије за почетне пословне активности и посебне гарантно-кредитне линије.

У протеклом периоду Фонд је остварио сарадњу и издао гаранције у корист пет финансијских посредника који послују у Републици Српској. Такође, Фонд је остварио и сарадњу са 21 општином у Републици Српској, са којима су закључени протоколи о сарадњи и дефинисана подручја међусобне сарадње на реализацији активности потписника.

Ради остварења додатних прихода, слободна средства Фонда уложена су у хартије од вриједности и то највећим дијелом у хартије од вриједности Републике Српске и локалних заједница.

Гарантни фонд је имао значајну улогу у ублажавању свјетске економске кризе која је погодила и Републику Српску 2009. године, те њених посљедица које су након тога услиједиле.

Међутим, након више од осам година од оснивања Фонда, услови на финансијском тржишту су знато измијењени због чега је потребно прилагодити пословне активности Фонда тако да се ојача његова улогу у подстицању развоја предузетништва, што би допринијело и повећању конкурентности и продуктивности привреде Републике Српске.

У марту ове године формирана је Радна група за унапређење пословања Гарантног фонда Републике Српске, који чине представници Фонда, Министарства финансија и Министарства привреде и предузетништва Републике Српске с циљем анализе пословања Фонда, те унапређења законског оквира.

Доношење Закона о измјенама и допунама Закона о Гарантном фонду Републике Српске планирано је Програмом рада Владе Републике Српске за ову годину, као једна од мјера за реализацију приоритета повећања конкурентности Гарантног фонда Републике Српске, те Акционим планом за реализацију Програма рада Владе Републике Српске за период 2019-2022. године и Програмом рада Народне скупштине Републике Српске за 2019. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана