Улагањима против града и суше

Милијана Латиновић
Улагањима против града и суше

Приједор - Воћарство на подручју Приједора интензивно се развија у протеклих десет година, а приоритети воћара су улагања у системе за наводњавање и противградну заштиту.

У Удружењу воћара "Приједор", које окупља 80 воћара из ове регије, истичу да је највећи проблем с којим се сусрећу недостатак складишта и то што немају сигуран пласман воћа.

- С обзиром на то да не можемо утицати на временске прилике, улагања би требало усмјерити у системе за наводњавање, противградне мреже и мреже за засјењивање засада - казао је предсједник Удружења Радивој Вујковић и додао да је на овом подручју најзаступљенија шљива, потом јабука и крушка. Према његовим ријечима, род воћа ове године био је просјечан.

- Шљива је подбацила скроз, а приноси јабуке и крушке били су солидни. Слична ситуација је и са јагодичастим воћем, које је из године у годину све заступљеније - казао је Вујковић. Истакао је да је извоз воћа у Русију добро дошао домаћим воћарима, али да је још најзаступљенија продаја на пијацама. Велику подршку воћари имају од града Приједора, гдје се из буџета, кроз Одјељење за пољопривреду, издваја новац за подстицаје приликом подизања засада воћа.

Драгомир Вујковић узгаја јабуку на једном и по хектару, а међу сортама преовладава ајдаред. Он каже да је систем за наводњавање "кап по кап" спас у годинама као што је ова.

- Ове године сам имао око 50 тона јабуке. Индустријску јабуку није проблем продати, она се тражи, али мало теже иде продаја јабуке прве класе - рекао је Драгомир Вујковић.

Из Одјељења за пољопривреду града Приједора истичу да је за подстицање воћарске производње у протеклих десет година из градског буџета издвојено 374.946 КМ.

- На подручју града има и један расадник воћа на површини од 12 хектара, а сертификовано је девет воћара - рекла је шеф одјељења Татјана Марић.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС исплаћује премије за произведено и продато воће, на које право имају сви регистровани произвођачи у Српској.

- Висина премије за произведено и продато воће, поврће и гљиве утврђује се након обраде приспјелих захтјева, у складу са износом који је утврђен планом коришћења средстава и износи до 15 одсто од просјечне тржишне цијене по јединици производа - истакли су у министарству.

Дани воћа

У оквиру манифестације "Дани воћа 2015", која је први пут у Приједору организована ове године почетком октобра, одржан је округли сто о теми "Ресурси и могућности за унапређење пласмана воћа у приједорској регији".

Овом приликом разматране су могућности умрежавања, јачања капацитета приједорских воћара, те увођење иновативних активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана