У Српској несташица сјеменског кромпира

ATV
У Српској несташица сјеменског кромпира

Бањалука - Несташица сјеменског кромпира оставила је пољопривреднике Републике Српске у страху. Из пољопривредних апотека поручују – нема, жао нам је.

Несташица сјеменског кромпира траје већ десет дана. Стотине пољопривредника дневно, кући се враћају празних руку.

Био је прије нека два до три дана, нестало је, сад очекујемо нешто да ће поново долазити, сада хоће ли неће ли, сад се тачно још ништа не зна. Потражња је велика” каже трговац у пољопривредној апотеци Спаса Мрђа.

Мало срећнији посљедње залихе су уграбили прије неколико дана. Они који нису били срећне руке, не крију своје огорчење.

"Ћерка ми је од свог пријатеља добила и за себе и за мене и ја сам посијала себи кромпир. Ја сам себи то некада остављала, некад сам и куповала тако да сам ове године баш добила” каже Госпа Пајић.

"Није никога брига је ли човјек посијао или није и хоће ли ове године имати кромпир да прехрани породицу или прода, то њих није брига. Њима је само важно да узму ако има профита” жали се пољопривредник Петар Кривокућа.

Док пољопривредници тугују, продавци се смијеше. Неки од њих су искористили ову прилику, па сјемени кромпир продају са својих штандова.

"Цијена кромпира била је кроз цијелу годину марка и по по килограму, сјеменски кромпир је марка килограм и продао сам негдје око 600 килограма сјеменског кромпира до сада, за ових десет дана” каже продавац Мирослав Босанчић.

На питање због чега је дошло до несташице сјеменског кромпира, један одговор не постоји. Из Министарства пољопривреде кажу да има више разлога.

До несташице сјеменског кромпира на нашем тржишту дошло је из више разлога. Прво што је и у Европи мањак сјеменског кромпира на трзишту сто се неминовно рефлектовало и на нас. Други је што је прошла година и код нас и у већем дијелу Европе била сушна сто је опет довело до смањење производње сјеменског кромпира. Према подацима којим располаже Министарство, претпоставка је да ће у 2018. бити засијано око 80 хектара сјеменског кромпира што је свега око осам одсто укупних потреба за Републику Српску, поручују из ресорног министарства.

Из Удружења пољопривредних произвођача тврде, проблем је предност увоза над домаћом производњом. Док се расправља о томе ко је кривац и да ли ће доћи до повећања цијена, купци нису забринути. Кажу, за кромпир, увијек има мјеста на трпези.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана