У Руми пала прва клапа филма "Коридор '92": Истинита прича о херојској борби за живот ФОТО

Дарко Момић
У касарни Војске Србије у Руми данас је пала прва клапа играно-документарног филма о акцији Војске Републике Српске
Foto: Д. Момић | У касарни Војске Србије у Руми данас је пала прва клапа играно-документарног филма о акцији Војске Републике Српске

РУМА - У касарни Војске Србије у Руми данас је пала прва клапа играно-документарног филма о акцији Војске Републике Српске "Коридор '92".

Аутор филма је новинарка Слађана Зарић, а филм се снима у копродукцији Радио телевизије Србије (РТС), Радио телевизије Републике Српске (РТРС) и Министарства одбране Србије уз подршку Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Републике Српске.

Снимању првих кадрова филма присуствовала је и екипа "Гласа Српске", а Слађана Зарић казала нам је да ће све сцене бити засноване на истинитом догађају, на свједочењима људи који су били актери пробијања коридора, а која су прикупљена у јануару. У филму, истакла је Зарићева, играју Александар Стојковић Пикси, Љубиша Савановић, Вук Костић, Златан Видовић, Мира Ђурковић...

- С обзиром на то да је ријеч о копродукцији Министарства одбране Србије, РТС-а и РТРС-а, логистичку подршку дају јединице Војске Србије и имаћемо реконструкције битака уз употребу наоружања. Међу њима ће бити и тенкови и минобацачи - навела је Зарићева.

Сцене једне од најзначајнијих битака Војске Републике Српске биће снимане на неколико локација у Србији, а биће ангажовано тридесетак глумаца из Србије и Српске, 40 чланова сниматељске екипе и око 70 статиста.

Снимање филма ће трајати до 19. јула, а највећи дио материјала биће снимљен у напуштеној касарни у Руми, војном полигону у Сремској Митровици, војном полигону „Пасуљанске ливаде" и напуштеном селу Лаудановац крај Вршца.

Војна операција „Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Републике Српске и Републике Српске Крајине, у којима је тада живјело око 1,5 милиона становника са осталим дијеловима Српске и Србијом. Овом акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилишту усљед недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.

Иконић:Историјски значај филма

- Филм о бриљантној акцији Војске Републике Српске, пробоју коридора, биће потпуно истинита прича, без икаквих политичких примјеса и приказаће војничку борбу којом су спојени исток и запад Српске - рекао је Срни директор Војно-филмског центра "Застава филм" Горан Иконић.

Иконић је додао да ће филм радног назива "Коридор 92" имати огроман историјски значај, јер ће младим генерацијама показати шта су њихови претходници урадили за очување Републике Српске.

- Једна од основних улога "Застава филма", која је копродуцент у овом пројекту, јесте да његујемо културу сјећања на историју српске војске на нашим просторима. Овим филмом ћемо на најбољи начин промовисати војну кинематографију и сјећање на једну тако славну битку - поручио је Иконић.

Како је протекао први дан снимања филма о овој херојској бици, можете да прочитате у сутрашњем броју "Гласа Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана