У РС забрањен увоз мандарина из Турске

Срна
У РС забрањен увоз мандарина из Турске

Бањалука - Фитосанитарна инспекција Републике Српске забранила је увознику са сједиштем у Брчко дистрикту увоз 20,4 тоне мандарина поријеклом из Турске због повећаног садржаја пестицида, речено је данас Срни у Инспекторату Српске.

Надзорни инспектор је приликом прегледа пошиљке, приспјеле средином фебруара на гранични прелаз Рача, извршио узорковање за лабораторијску анализу ради испитивања остатака пестицида.

На основу извјештаја о лабораторијској анализи издатог од бијељинског Института за воде, у анализираном узорку мандарине утврђено је повећано присуство пестицида фенвалерат у односу на вриједности прописане Правилником о максималним нивоима.

Увозник је затражио суперанализу која је извршена у “СП лабораторији” у Бечеју, којом је потврђено повећано присуство остатка поменутог пестицида, на основу чега је донесено рјешење којим је наложено враћање спорне пошиљке пошиљаоцу или уништавање под надзором надлежног инспектора.

Из Инспектората подсјећају да је ово трећа пошиљка мандарина поријеклом из Турске у којој је откривен повећан садржаја пестицида, па је забрањен увоз.

Прва пошиљка износила је 5,4 тона, а друга 10,4 тоне.

Фитосанитарна инспекција Српске и даље ће континуирано вршити узорковање воћа и поврћа приликом увоза, како би било утврђено да ли је оно здравствено исправно и безбједно за људску употребу.

Резултати рада Фитосанитарне инспекције најбољи су доказ да цјелокупан систем фитосанитарног надзора у Републици Српској добро функционише, наводе из Инспектората Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана