У Хрватској највише сезонаца из Бањалуке и Требиња

Срна
У Хрватској највише сезонаца из Бањалуке и Требиња

ЗАГРЕБ - Хрватски медији коментаришу нападе на српске сезонце у Далмацији као и низ напада на Србе који се дешавају у континуитету, уз напомену да због недостатка радне снаге хрватски туризам не може да функционише уколико не долазе сезонски радници, међу којим је много Срба.

Због недостатка радне снаге у Хрватској, велики број хотелијера и угоститеља увози радну снагу из сусједства, а највише сезонаца долази из БиХ и Србије. 

Посљедњи догађај на Брачу, када су хулигани напали младе сезонце јер су мислили да су Срби, сигурно не оставља добар утисак на све оне који још размишљају хоће ли доћи на сезону у Хрватску или не, упозорава портал “Индекс”. 

Вада Хрватске ове године повећала је квоте за увоз радне снаге у туризму на 15.611 дозвола, а искориштено их је тек око 6.000. Трећину су искористили сезонци из Србије. 

Шеф Института за туризам Дамир Крешић истиче да се сезонци не могу дијелити по националној основи, већ на “добре и лоше раднике”. 

Предсједник Синдиката туризма и угоститељства Хрватске Едуард Андрић истиче да су радници из сусједства најкомпетентнији, јер знају језик па им је лакше у комуникацији са колегама. Осим тога, скоро сви причају бар енглески. 

Андрић наводи да је у Хрватску највише радника стигло са подручја Бањалуке и Требиња. 

“У задње вријеме често, кад обилазим раднике по терену, истичем да није добар анимозитет између домаћих стално запослених и сезонаца који долазе са стране...”, наводи он. 

Андрић одбацује аргументе нападача да су њих “Срби некада нападали”, уз напомену да ти млади људи из Србије и БиХ нису били ни рођени за вријеме рата или су били бебе. 

Он напомиње да би се онда могла водити и полемика о Првом и Другом свјетском рату и да такве ствари нигдје не воде. 

Хрватски медији посљедњих дана опширније пишу о инцидентима и нападима на лица српске националности, наводећи посебно случај Радоја Петковића, који је након вишедневне коме преминуо од посљедица физичког напада. 

Њега је убила особа која се у БиХ сумњичи за ратне злочине нас Србима у околини Брода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана