ТВ м:агазин – Паметни изуми из цијелог свијета

M:tel
ТВ м:агазин – Паметни изуми из цијелог свијета

Прво јунско издање емисије м:агазин очекује вас на програму Алтернативне телевизије у суботу 04.06.2016. године од 16:15 часова. Водитељка Бранкица Раковић вам доноси причу о паметном појасу који ће вам помоћи код болова у леђима, аутономном аутомобилу из Волва и првом роботу полицајцу који долази из Кине.

Вријеме проведено за рачунаром значајно утиче на лош положај нашег тијела, али технологија је и то успјела да ријеши. Међу бројне гаџете који наш свакодневни живот могу учинити лакшим и здравијим убраја се и Bickbone, паметни појас чија је главна функција да омогући добру подршку за леђа и сачува их од посљедица лошег држања. Уз појас добијате и посебну апликацију која вас обавјештава ако вам леђа нису у правом положају и на тај начин вас тренира да стекнете добре навике када је у питању држање тијела.

Компанија Волво сљедеће године планира започети највеће и најзначајније тестирање аутономних аутомобила пројектом под називом Drive Me London. Током тестне фазе Волво на прометне британске улице планира пустити чак 100 аутомобила робота, а за разлику од других произвођача аутономних возила Волво ће током тестирања користити услуге породица, односно људи који своје аутомобиле користе за свакодневне обавезе. Из Волва кажу како је њихов систем за аутономну вожњу тренутно најсавршенији на тржишту, а аутопилот садржи мноштво резервних система задужених да мијењају оне који испадну и преузму њихову функцију, па због тога евентуални кварови неће моћи утицати на сигурност вожње.

Први робот полицајац који долази из Кине зове се AmBot, а представљен је током Hi-Tech сајма одржаног у Chongquingu. Робота је израдио национални универзитет одбране, а кинески медији кажу да су у њега уграђена бројна технолошка рјешења за полицијске потребе укључујући аутономну навигацију, те паметну анализу видеа. AmBot је висок 1,49 метара, тежак 78 килограма и у стању је да се креће максималном брзином од 18 km/h. Опремљен је сензорима који имитирају људски мозак, а у стању је радити осам сати без престанка. Робот може сасвим самостално патролирати, па чак извршити хапшење, а оператер који њиме управља може преузети контролу и користити електрично оружје. Поред свега наведеног на роботу се налази и СОС дугме како би људи притиском на њега могли позвати полицијску помоћ.

Уколико постоји нека иновација или технолошка занимљивост за коју сте чули, а жељели бисте да знате више о томе, пишите нам на е-маил [email protected], а ми ћемо се потрудити да прикупимо што више информација до неког од наредних термина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана