Титове стазе привукле дупло више Кинеза

Анита Јанковић-Речевић
Титове стазе привукле дупло више Кинеза

Бањалука - Интересовање за Српску као атрактивну туристичку дестинацију непрестано расте, што потврђују и подаци да је број посјетилаца из Кине у првом полугодишту ове године готово дупло већи у односу на исти период лани.

Туристи који се фотографишу на Кастелу, испред Храма Христа Спаситеља или Ферхадије у Бањалуци, страствени риболовци из Француске који уживају у сеоској идили и здравој храни у околини Шипова и Рибника, али и свјетски љубитељи авантура на водама Таре и Врбаса све су чешћа слика. Да је домаћи туризам у експанзији најбоље показују најновији подаци Завода за статистику РС према којима је у првом полугодишту ове године Српску посјетило 189.675 гостију, што је за око 7.800 више него у истом периоду лани. Од јануара до краја јуна број ноћења туриста достигао је 476.818, што је у односу на исти период лани више за око 30.000 ноћења.

Осим домаћих, по броју долазака и ноћења предњаче посјетиоци из региона, међу којима је највише из Србије, затим Хрватске, Словеније и Црне Горе, а туристички бисери Српске све су интересантнији и иностраним гостима, од којих су најбројнији Турци, Италијани и Кинези.

Туристичке бисере Српске у првом полугодишту ове године посјетило је 3.167 Кинеза, а 1.658 прошле године.    

У фокусу регионалних и свјетских гостију су планински и бањски центри, сеоске оазе мира и адреналинске ријеке, које су се нашле и на мапи авантуриста из Канаде, Бразила, Јужноафричке Републике, Индије, Малезије и других далеких земаља.

Резултат већег броја туриста је повећање прихода од боравишне таксе.

- Приход од уплаћене боравишне таксе у првом полугодишту ове године достигао је 703.020 марака, што је за око 81.000 КМ више него у истом периоду лани - казали су у Министарству трговине и туризма РС.

Директорица Туристичке организације РС Нада Јовановић каже да је експанзији кинеских туриста допринијело представљање туристичких потенцијала Српске на сајмовима у Пекингу и Шангају.

- Успјели смо да се убацимо у све велике балканске туре, тако да Кинези када посјећују земље региона долазе и код нас. Такође, све што имамо понудили смо им и на интернет платформи “ви-чет”, коју користе милиони Кинеза, а и промотивни материјал смо урадили на кинеском језику. Њих највише занимају споменици на Козари и Сутјесци, воле да иду тим Титовим стазама, а привлачи их и наша природа - рекла је Јовановићева.

Она је навела да је већем доласку туриста допринијело и оживљавање бањалучког аеродрома и изградња аутопутева.

- За туризам је најважније да сте доступна и сигурна дестинација, а улагањем у инфраструктуру Српска је и те како постала доступна. Јахорина је направила велики посао овог љета и биљежи рекордне посјете. На нашој интернет страници “виситформоре.цом” током августа имаћемо велику промотивну кампању за 64 локалне заједнице како бисмо показали шта све лијепо имамо - рекла је Јовановићева и додала да на крају године очекује веома добре резултате када је у питању посјећеност.

 Хотел свјетског бренда

Атрактивне туристичке дестинације, богат ноћни живот и гурманске делиције града на Врбасу, које све више маме иностране госте, подстакли су највећи свјетски хотелски бренд да у Бањалуци отвори савремени хотел “Кортјард бај Мериот”, који је од јуче на располагању гостима.  

- Један овакав објекат свјетског бренда цијелу Српску ће учинити доступнијом и видљивијом за туристе - рекла је предсједница РС Жељка Цвијановић у понедјељак увече на церемонији отварања хотела.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана