Titove staze privukle duplo više Kineza

Anita Janković-Rečević
Titove staze privukle duplo više Kineza

Banjaluka - Interesovanje za Srpsku kao atraktivnu turističku destinaciju neprestano raste, što potvrđuju i podaci da je broj posjetilaca iz Kine u prvom polugodištu ove godine gotovo duplo veći u odnosu na isti period lani.

Turisti koji se fotografišu na Kastelu, ispred Hrama Hrista Spasitelja ili Ferhadije u Banjaluci, strastveni ribolovci iz Francuske koji uživaju u seoskoj idili i zdravoj hrani u okolini Šipova i Ribnika, ali i svjetski ljubitelji avantura na vodama Tare i Vrbasa sve su češća slika. Da je domaći turizam u ekspanziji najbolje pokazuju najnoviji podaci Zavoda za statistiku RS prema kojima je u prvom polugodištu ove godine Srpsku posjetilo 189.675 gostiju, što je za oko 7.800 više nego u istom periodu lani. Od januara do kraja juna broj noćenja turista dostigao je 476.818, što je u odnosu na isti period lani više za oko 30.000 noćenja.

Osim domaćih, po broju dolazaka i noćenja prednjače posjetioci iz regiona, među kojima je najviše iz Srbije, zatim Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, a turistički biseri Srpske sve su interesantniji i inostranim gostima, od kojih su najbrojniji Turci, Italijani i Kinezi.

Turističke bisere Srpske u prvom polugodištu ove godine posjetilo je 3.167 Kineza, a 1.658 prošle godine.    

U fokusu regionalnih i svjetskih gostiju su planinski i banjski centri, seoske oaze mira i adrenalinske rijeke, koje su se našle i na mapi avanturista iz Kanade, Brazila, Južnoafričke Republike, Indije, Malezije i drugih dalekih zemalja.

Rezultat većeg broja turista je povećanje prihoda od boravišne takse.

- Prihod od uplaćene boravišne takse u prvom polugodištu ove godine dostigao je 703.020 maraka, što je za oko 81.000 KM više nego u istom periodu lani - kazali su u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

Direktorica Turističke organizacije RS Nada Jovanović kaže da je ekspanziji kineskih turista doprinijelo predstavljanje turističkih potencijala Srpske na sajmovima u Pekingu i Šangaju.

- Uspjeli smo da se ubacimo u sve velike balkanske ture, tako da Kinezi kada posjećuju zemlje regiona dolaze i kod nas. Takođe, sve što imamo ponudili smo im i na internet platformi “vi-čet”, koju koriste milioni Kineza, a i promotivni materijal smo uradili na kineskom jeziku. Njih najviše zanimaju spomenici na Kozari i Sutjesci, vole da idu tim Titovim stazama, a privlači ih i naša priroda - rekla je Jovanovićeva.

Ona je navela da je većem dolasku turista doprinijelo i oživljavanje banjalučkog aerodroma i izgradnja autoputeva.

- Za turizam je najvažnije da ste dostupna i sigurna destinacija, a ulaganjem u infrastrukturu Srpska je i te kako postala dostupna. Jahorina je napravila veliki posao ovog ljeta i bilježi rekordne posjete. Na našoj internet stranici “visitformore.com” tokom avgusta imaćemo veliku promotivnu kampanju za 64 lokalne zajednice kako bismo pokazali šta sve lijepo imamo - rekla je Jovanovićeva i dodala da na kraju godine očekuje veoma dobre rezultate kada je u pitanju posjećenost.

 Hotel svjetskog brenda

Atraktivne turističke destinacije, bogat noćni život i gurmanske delicije grada na Vrbasu, koje sve više mame inostrane goste, podstakli su najveći svjetski hotelski brend da u Banjaluci otvori savremeni hotel “Kortjard baj Meriot”, koji je od juče na raspolaganju gostima.  

- Jedan ovakav objekat svjetskog brenda cijelu Srpsku će učiniti dostupnijom i vidljivijom za turiste - rekla je predsjednica RS Željka Cvijanović u ponedjeljak uveče na ceremoniji otvaranja hotela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana