Тероризам пооштрава контролу путника

Свјетлана Шурлан
Тероризам пооштрава контролу путника

РИГА - Министри правде и унутрашњих послова земаља Европске уније (ЕУ) јуче су на састанку у Риги у Летонији главни фокус ставили на идентификацију путних траса терориста, потребу за ефикасним системом евидентирања путника у авиосаобраћају (PNR), превенцију радикализације на друштвеним мрежама, размјену информација и коришћење ватреног оружја.

ЕУ је одлучна да пооштреним мјерама контроле заштити Европу којој, како је оцијењено, све више пријети радикални исламски тероризам, посебно након недавног терористичког напада у Паризу. Стручњаци за тероризам у Бриселу сматрају да су БиХ, Косово и Санџак подручја на којима постоји опасност од тероризма и све веће радикализације, јер је велики број особа из тих крајева отишао у Сирију и Ирак да ратује на страни Исламске државе (ИС).

PNR систем, чије се увођење заговара, омогућио би размјену информација о путницима у авиосаобраћају између држава ЕУ уз гарантовање заштите личних података. Он је 2011. године блокиран управо због гаранција заштите личних података, али са састанка у Риги је поручено да је потреба за ефикасним PNR системом већ наглашена на највишем политичком нивоу Савјета Европе.

- Кретање преко граница је прилика да службе за спровођење закона прикупе информације како би биле откривене сумњиве особе, разбијене мреже и избјегнути терористички напади. Сви напори морају бити посвећени успостављању PNR система што је прије могуће - истакнуто је у Савјету министара правде и унутрашњих послова ЕУ.

Европски комесар за миграције, унутрашње послове и држављанство Димитрис Аврамопулос рекао је да је Европска комисија већ усвојила нове мјере које побољшавају ефикасност шенгенског информационог система у сврху борбе против тероризма и да државе чланице сада могу поништити лична документа онима који би се могли придружити терористичким групама ван ЕУ.

- Морамо бити активнији у праћењу сумњивог кретања преко граница и прикупљати информације с циљем да буду откривена сумњива лица и терористичке мреже. Тај циљ се може постићи PNR системом којим би се знатно повећала безбједност свих људи који живе у Европи - рекао је Аврамопулос и додао да се развијају заједнички индикатори ризика и критеријуми за уношење релевантних узбуна у информациони систем Шенгена.

Ако би биле усвојене нове антитерористичке мјере ЕУ, сваки улазак грађана БиХ на територију ЕУ биће одмах евидентиран и прослијеђен полицијама и безбједносним службама свих чланица Уније. Посебно ће се пратити прелазак хрватске границе и нарочито држављана БиХ који се доводе у везу са одласцима на ратишта у Сирију и Ирак и незакониту трговину оружјем.

Када је у питању превенција радикализације, нарочито на друштвеним медијима, на састанку у Риги наведено је да је у борби против тероризма од изразите важности да се ЕУ позабави носећим факторима радикализације.

- У погледу тога мора се остварити опсежан међусекторски приступ који гарантује укључивање свих политика и институција, образовања, здравства, медија и других области да би се допринијело нашим заједничким напорима у супротстављању радикализацији која води ка тероризму - наведено је у образложењу ове мјере.

Додаје се да се интернет у великој мјери користи за радикализацију, чиме се подстрекава мржња, насиље и злоупотреба фундаменталних слобода. Како би се то зауставило, Савјет министара се бавио и јачањем улоге Европе у надгледању и анализи комуникација на друштвеним медијима. О питању размјене информација наведено је да је то кључни аспект супротстављању тероризму те да је потребна боља употреба постојећих инструмената размјене информација.

Миграције

Из Савјета министара земаља ЕУ су поручили да се о питању управљања токовима миграција посебан акценат ставља на сет акција против кријумчарења људи. Као важно питање истакнуто је постојање потребе да буде адаптирана листа постојећих мјера да би се боље управљало миграционим токовима у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана