СЗО дао зелено свјетло за другу фазу студије: Наставак серолошког тестирања 10. маја

Милијана Латиновић
СЗО дао зелено свјетло за другу фазу студије: Наставак серолошког тестирања 10. маја

БАЊАЛУКА - Република Српска је добила зелено свјетло за наставак серолошког испитивања, а већ 10. маја први узорци требало би да се нађу у лабораторијама.

Потврдио је то јуче за “Глас Српске” декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић, нагласивши да је са деканом Медицинског факултета у Бањалуци Ранком Шкрбићем присуствовао онлајн састанку са представницима Свјетске здравствене организације (СЗО) који су одобрили другу фазу студије.

- Чекамо да нам стигну антитијела која смо наручили преко СЗО. У овој фази план је да буде обухваћено између 5.000 и 6.000 испитаника. Ова фаза студије даће и неке одговоре о вакцинацији, од тога којом врстом су испитаници вакцинисани и када, а у обзир ће се узимати и старосна доб испитаника, пол па и професија - појаснио је Бокоњић.

Прва фаза националне Студије серопреваленције инфекције “ковид 19” у популацији Српске показала је да је антитијела развило око 35 одсто испитаног становништва, док је трећина од њих имала тежу клиничку слику. С обзиром на то да се више од половине испитаника у првој фази испитивања изјаснило да би примили вакцину против короне, те да је сматрају веома важном у заустављању пандемије, Бокоњић каже да ће бити занимљиво видјети какви су одговори сада, када вакцинација траје.

- Веома значајан податак биће и да ли се неко од испитаника који су вакцинисани заразио након имунизације и на који начин је дошло до тога - истакао је Бокоњић.

Другу фазу студије ће реализовати медицински факултети у Бањалуци и Фочи и Институт за јавно здравство РС. У првој фази испитивања о колективном имунитету јесенас је тестирано око 2.000 становника из свих крајева Српске. Бокоњић вјерује да ће проценат прокужених становника вирусом ускоро значајније порасти те да ће и вакцинација допринијети смањењу броја обољелих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана