Шверцери не мирују ни у пандемији

Данијела Бајић
Шверцери не мирују ни у пандемији

БАЊАЛУКА - Да шверцери не мирују ни током пандемије вируса корона потврђује податак Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, према којем је за десет мјесеци ове године на граничним прелазима одузета роба вриједна више од 5,37 милиона КМ.

Највише робе на граничним у БиХ ове године одузето је у мају и то у вриједности од 904.123 марке, а шверцери су највише робе покушавали да прокријумчаре на прелазу у Тузли.

Како су истакли у УИО БиХ, од укупног износа, робу у вриједности од 435.060 КМ заплијенили су други органи.

Међу одузетом робом ове године, нагласили су, највише је било дувана и дуванских производа, који нису били обиљежени акцизним маркицама, затим текстила, обуће и аутомобила.

- Дувана и дуванских производа за десет мјесеци одузето је у вриједности од 2,13 милиона КМ, док си цариници заплијенили текстил вриједан 886.144 КМ. На прелазима су у протеклом периоду одузети и аутомобили чија је вриједност 638.700 КМ - истакли су у УИО БиХ.

Навели су да је привремено одузимана и роба за коју власници нису имали фактуре, као што је медицинска опрема и лијекови, чија је вриједност износила 43.133 КМ. Путници су преко границе незаконито покушавали да пренесу и крајње необичне ствари, па су тако службеници УИО открили и одузели одређене количине кипова, сувенира, батерије, бродице за риболов, те колекционарски новчић.

- Роба која се одузима има статус привремено одузете робе, јер се ради о царинским прекршајима. Коначну одлуку о судбини одузете робе доносе судови који рјешавају све прекршаје, па тако и царинске - истакли су у УИО.

Држављани БиХ, Србије, Хрватске, Аустрије и Кине робу су, како су објаснили у УИО, преко границе покушали прокријумчарити у кабини, вратима, испод сједишта, у гепеку аутомобила, бункеру аутобуса и другим мјестима, а било је и случајева да роба није била ни сакривена.

Економиста Зоран Павловић каже да је смањен број путника на граничним прелазима, због ограниченог кретања, омогућио цариницима да више пажње посвете контроли робе која се уноси или износи из БиХ.

- Како би зарадили, многи користе све прилике да робу купљену по много нижим цијенама у иностранству препродају код куће - казао је Павловић.

Додао је да има и становника који неку робу која је јефтинија купују у другој земљи, а да при томе не знају шта је све потребно како би је пренијели преко границе, па често остају без ње, због чега би путници  прије путовања требало да се добро информишу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана