Šverceri ne miruju ni u pandemiji

Danijela Bajić
Šverceri ne miruju ni u pandemiji

BANjALUKA - Da šverceri ne miruju ni tokom pandemije virusa korona potvrđuje podatak Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prema kojem je za deset mjeseci ove godine na graničnim prelazima oduzeta roba vrijedna više od 5,37 miliona KM.

Najviše robe na graničnim u BiH ove godine oduzeto je u maju i to u vrijednosti od 904.123 marke, a šverceri su najviše robe pokušavali da prokrijumčare na prelazu u Tuzli.

Kako su istakli u UIO BiH, od ukupnog iznosa, robu u vrijednosti od 435.060 KM zaplijenili su drugi organi.

Među oduzetom robom ove godine, naglasili su, najviše je bilo duvana i duvanskih proizvoda, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama, zatim tekstila, obuće i automobila.

- Duvana i duvanskih proizvoda za deset mjeseci oduzeto je u vrijednosti od 2,13 miliona KM, dok si carinici zaplijenili tekstil vrijedan 886.144 KM. Na prelazima su u proteklom periodu oduzeti i automobili čija je vrijednost 638.700 KM - istakli su u UIO BiH.

Naveli su da je privremeno oduzimana i roba za koju vlasnici nisu imali fakture, kao što je medicinska oprema i lijekovi, čija je vrijednost iznosila 43.133 KM. Putnici su preko granice nezakonito pokušavali da prenesu i krajnje neobične stvari, pa su tako službenici UIO otkrili i oduzeli određene količine kipova, suvenira, baterije, brodice za ribolov, te kolekcionarski novčić.

- Roba koja se oduzima ima status privremeno oduzete robe, jer se radi o carinskim prekršajima. Konačnu odluku o sudbini oduzete robe donose sudovi koji rješavaju sve prekršaje, pa tako i carinske - istakli su u UIO.

Državljani BiH, Srbije, Hrvatske, Austrije i Kine robu su, kako su objasnili u UIO, preko granice pokušali prokrijumčariti u kabini, vratima, ispod sjedišta, u gepeku automobila, bunkeru autobusa i drugim mjestima, a bilo je i slučajeva da roba nije bila ni sakrivena.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je smanjen broj putnika na graničnim prelazima, zbog ograničenog kretanja, omogućio carinicima da više pažnje posvete kontroli robe koja se unosi ili iznosi iz BiH.

- Kako bi zaradili, mnogi koriste sve prilike da robu kupljenu po mnogo nižim cijenama u inostranstvu preprodaju kod kuće - kazao je Pavlović.

Dodao je da ima i stanovnika koji neku robu koja je jeftinija kupuju u drugoj zemlji, a da pri tome ne znaju šta je sve potrebno kako bi je prenijeli preko granice, pa često ostaju bez nje, zbog čega bi putnici  prije putovanja trebalo da se dobro informišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana