Судски спорови ће трајати најдуже шест година

ATV
Судски спорови ће трајати најдуже шест година

Бањалука - Трајање судских спорова у Српској више не би требало да траје унедоглед. Биће ограничено на до шест година. То се предвиђа доношењем Закона о суђењу у разумном року.

Министарство правде, по наредби Уставног суда БиХ, написало је радну верзију тог закона, која би тек требало да се упути у процедуру.

"Сматрамо да је то неопходно. Ја вјерујем да ћемо до краја године или у наредној години донијети један такав закон. Оно што је веома важно јесте да створимо судовима кадровске и све друге техничке услове да могу поступати у разумном року”, рекао је министар правде Републике Српске Антон Касиповић.

Урадили бисмо то по угледу на досадашње проширење правосудних институција у Бањалуци, Зворнику и Приједору. Предсједник новооснованог Окружног суда у Приједору, каже да је отварање нових институција убрзало рјешавање предмета. Сматра да је проблем, заправо, у мањку судија. Не треба, каже, да се заборави и то да Закон о кривичном поступку и Закон о парничном поступку већ прописују рокове по фазама суђења.

"Наравно, они судови који су преоптерећени предметима, између којих је, рецимо и Основни суд у Приједору и неки судови у БиХ, ти се рокови не могу испоштовати. Мислим да је ту више проблем у непопуњености судија”, рекао је предсједник новооснованог Окружног суда у Приједору Душко Милојица.

Правници кажу да су посљедице предугих суђења видљиве у парничним споровима. Примјер је да нижи суд додијели земљиште једној страни, која почне улагања, а онда све пропадне, јер виши суд поништи пресуду, и све то може ићи до апелације Уставном суду.

"Генерално, могу да кажем, по мом мишљењу, да утиче на један општи амбијент у смислу постојања боље правне сигурности, а онда посљедично и на потенцијалне инвеститоре и на све остале елементе који из тога произлазе”, рекао је правник Жељко Бубић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана