Студентима истиче вријеме по старом програму

Драгана Келеч
Студентима истиче вријеме по старом програму

Бањалука - На универзитетима у РС још има неколико стотина студената који се школују по старом студијском програму, а рок до којег треба да дипломирају је октобар 2015. године или ће у супротном изгубити статус студената.

Према Закону о високом образовању РС, како су истакли на Универзитету у Бањалуци, рок за завршетак студија у трајању од четири године је до краја академске 2014/15. године, док студенти који имају индекс на факултетима чији студијски програми трају пет или шест година морају да их заврше до 2017/18. године.

Проректор за наставу и студентска питања на Универзитету у Источном Сарајеву Ранко Божичковић истакао је да је Законом о високом образовању јасно дефинисан рок до када "стари" студенти треба да заврше студије, али да нигдје не стоји тачно каква је њихова судбина ако то не успију.

- Они који не успију да дипломирају до краја ове академске године највјероватније ће изгубити статус студента. Међутим, у закону је предвиђено и да у том случају могу да пређу на школовање по Болоњи - казао је Божичковић.

Он сматра да студентима није дато довољно времена да до краја 2014/15. године заврше школовање, те да вјерује да ће ако буду упућене молбе, тај рок моћи да се пролонгира.

- Нема много студената по старом програму и треба им дати шансу да школовање приведу крају - додао је Божичковић.

Према подацима Завода за статистику РС на универзитетима је у 2012/13. години од 44.720 уписаних студената 2.923 студирало по старом програму. Највише "старих" студената има, како показују статистике, на медицини и економији. У Унији студената РС истакли су да ће ако буде захтјева студената тражити да рок за завршетак студија по старом програму буде продужен.

Болоњски процес

На факултетима у Српској посљедња генерација студената по старом програму уписана је академске 2006/07. године. Извођење наставе према Болоњском процесу почело је од академске 2007/08. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана