Странка праведне политике предлаже реформу пензионог система

Агенције
Странка праведне политике предлаже реформу пензионог система

Сарајево - Странка праведне политике данас је саопштила да су посљедњи подаци о томе да је број пензионера већи од броја запослених у Републици Српској доказ да се пензиони систем налази у великој кризи, која је настала као посљедица уништеног привредног система из којег су осигуравана средства за његову стабилност.

Истовремено, тврде да се проблеми у којима се пензиони систем налази заснивају и на необично великом броју оних који пензије уживају, а да то нису пензије с пуним радним стажом, већ инвалидске и пријевремене пензије.

У тој странци сматрају да су сви покушаји реформе система неуспјешни јер се рјешења траже на погрешом мјесту и на погрешан начин, те да пензиони систем који је стваран више од пола вијека није могуће трансформирати тако да преко ноћи постане нешто друго.

Чињеница да пензионим системом управља прекобројна администрација Фонда пензијско инвалидског осигурања по њима додатно компликује и отежава већ компликовану и тешку ситуацију.

Истичу да су плате и трошкови Фонда велики за услове у којима пензиони систем којим управљају функционише, што потврђује и посљедњи ревизорски извјештај о пословању Фонда ПИО, а по којем је Фонд у прошлој години пословао с минусом од 70 милиона КМ.

Странка праведне политике сматра да реформа пензионог система треба кренути од смањења трошкова за одржавање Фонда, односно од реформе Фонда ПИО чији рад и трошкови рада морају бити сведени на разумну мјеру.

Други елемент успјешности стабилизације пензионог система, по њиховом мишљењу, је раст привредних активности и запошљавање људи како би се извори финансирања стабилизовали.

Наглашавају да је основни услов за стабилизацију фонда успостављање повјерења грађана и послодаваца у поштено управљање средствима прикупљеним за пензије, а након тога стављање под контролу рада на црно, односно ефикасна борба против свих облика избјегавања плаћања доприноса за пензијско осигурање.

Међу кључним мјерама које је неопходно предузети наводе реформу Фонда ПИО ради смањења трошкова њиховог рада, чиме би било успостављено повјерење у поштено управљање средствима прикупљеним за пензије, али и спријечено беспотребно трошење новца; затим ревизију инвалидских пензија, те ослобађање система оптерећења која треба намиривати из других извора, а не на терет пензионих права.

Осим тога, потребно је смањење оптерећења плата запослених ради стимулације запошљавања, односно смањење броја оних који раде на црно или приказивања стварних примања радника, ефикасна контрола прикупљања доприноса, те стимулација запошљавања, јер је само растом броја запослених могуће стабилизовати приходе за исплату пензија, саопштено је из Странке праведне политике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана