Страх од вируса корона отказује осмомартовска путовања у Италију

Анита Јанковић-Речевић
Страх од вируса корона отказује осмомартовска путовања у Италију

БАЊАЛУКА – Због епидемије вируса корона у Италији поједине туристичке агенције у Српској отказују осмомартовске аранжмане, а неке ће одлуку о путовањима донијети наредних дана.

Страх од опасне болести који се убрзано шири италијанским градовима приморао је и бијељинску туристичку агенцију "Хепи травел" да откаже путовање за Венецију које је требало бити реализовано 5. марта.

- Имали смо аранжман који је обухватао обилазак Венеције, Лида ди Јесола и Падове али смо га због тренутне ситуације у Италији и бриге о клијентима отказали. Путници су се сложили с том одлуком и већина је чак рекла да су сами планирали одустати од путовања - истакла је референт продаје у тој агенцији Марина Новаковић.

У бањалучкој туристичкој агенцији "Унис турс" наводе да ће до краја седмице знати да ли ће отказати аранжмане који обухватају италијанске дестинације.
- Консултујемо се са путницима и чекамо званичне препоруке надлежних. До сада нико од клијената није отказао путовање, али ако се неко на то одлучи добиће поврат новца - тврде у "Унис турсу".

У добојској агенцији "Истра травел" рекли су да још нису отказали аранжман у Венецији, међутим, како кажу, не знају шта ће бити до краја седмице.
- Путници нас нису звали како би отказали путовање у Венецију које је у цјелости распродато - рекли су у тој агенцији.

Италија се суочила са изненадним ширењем епидемије, нарочито на сјеверу земље. Досад је од коронавируса преминуло седам особа, а 220 је заражено.

У Институту за јавно здравство Републике Српске су истакли да, када су у питању препоруке за путовање, прате ситуацију у Италији, те ће у складу с тим дати препоруке становништву.
У Институту су истакли да у Српској за сада нема особа за које се сумња да су обољели од Ковида-19, наглашавајући да се над свим путницима који долазе из земаља гдје су регистровани обољели од вируса корона спроводи редован епидемиолошки надзор.
- Имајући у виду повећан број обољелих пацијената у сјеверном дијелу Италије тренутна епидемиолошка ситуација у Српској је неизвјесна због чега је пооштрен надзор над путницима који долазе из те земље - кажу у Институту.

У Министарству просвјете и културе РС кажу да су затражили препоруку од Министарства здравља и социјалне заштите РС о извођењу ученичких екскурзија ван Српске, односно БиХ. С друге стране, Кризни штаб федералног Министарства здравства ради безбједности ученика и наставника јуче је препоручио да се откажу организована школска путовања у Италију.

- Свим грађанима препоручујемо избјегавање путовања у Кину, Италију, Јужну Кореју и Иран - стоји у саопштењу федералног министарства. Истакли су да је од јуче на границама појачан епидемиолошки надзор над путницима који долазе из Италије, Јужне Кореје и Ирана, наглашавајући да се епидемиолошка ситуација у свијету брзо мијења, те да се појава вируса корона може очекивати и у БиХ.
Надлежна министарства у Србији и Хрватској такође су затражила од школа да одгоде сва планирана студијска путовања и екскурзије у Италију.

Словеначки премијер Марјан Шарец изјавио је да је Словенија спремна и да затвори границе ако се појача ризик уноса коронавируса.

И Хрватска је саопштила да је спремна за све мјере које треба предузети у превенцији ширења коронавируса, укључујући и координацију активности са италијанском владом.

У Ријеци је хоспитализовано девет хрватских радника који су радили у Италији због сумње да су заражени коронавирусом.

Због ширења коронавируса у сусjедној Италији, у Аустрији је ситуације веома напета и провјерава се свака сумња у инфекцију опасним вирусом. Тако је полиција синоћ код мјеста Алхаминг зауставила један путнички аутобус због могуће сумње у инфекцију путника коронавирусом. У словачком аутобусу се налазила група путника из Мађарске, Чешке и Словачке.

Пошто ни код једног путника нису установљени симптоми вируса корона аутобус је пуштен да настави пут.

У покрајини Салцбург 28 запослених универзитетске клинике, након боравка у Италији, приликом повратка су стављени у кућни карантин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана