Становници РС попили 140.315 кутија седатива

Д. К.
Становници РС попили 140.315 кутија седатива

Бањалука - Становници РС све чешће узимају лијекове за смирење или антидепресиве, о чему свједоче подаци да су у првих пет мјесеци ове године попили 140.315 кутија разних седатива, што је за готово 6.000 више него лани у истом периоду.

У данашње вријеме када су стрес и брз начин живота чести узроци разних болести, па и депресије, за овим таблетама многи олако посежу. То је погрешно, истичу стручњаци, и савјетују да је у тим случајевима неопходно потражити помоћ љекара.

Ипак, подаци из свакодневне праксе говоре да се код око двије трећине пацијената који се јављају на преглед у амбуланте депресија превиди, те тако остаје недијагностикована и неадекватно или недовољно лијечена. Млади депресију обично маскирају и "лијече" различитим видовима забаве, играма на срећу, конзумирањем алкохола, па чак и дрога.

- Неријетко се депресије могу манифестовати и кроз нападе бијеса, агресије, насилничког, промискуитетног и другог вида понашања, што треба схватити као апел за помоћ - кажу психолози.

Према подацима Фонда здравственог осигурања РС, у првих пет мјесеци ове године издато је 77.266 рецепата за лијекове за смирење и 63.049 за антидепресиве. Иначе, од лијекова за смирење који су на листи Фонда, највише је прописиван "алпразолам", а од антидепресива "сертралин".

Издати рецепти

За пет мјесеци ове године:

- 77.266 за лијекове за смирење

- 63.049 за антидепресиве

За пет мјесеци прошле године:

- 72.815 за лијекове за смирење

- 61.504 за антидепресиве

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана