Шта грађани БиХ могу унијети у Хрватску без царине

ГС
Шта грађани БиХ могу унијети у Хрватску без царине

Грађани Хрватске и БИХ, посебно они из пограничних подручја забринули су се да више неће моћи на граници тражити поврат ПДВ-а, односно хоће ли царина једне државе јавити царини друге земље да је наплаћен поврат ПДВ-а што би отворило могућност додатног наплаћивања такси за исту робу.

– Ви као физичка особа имате право на ослобађање од плаћања увозних такси у вриједности до 300 евра, а за то можете свакако затражити поврат ПДВ-а на хрватској граници. Сравнаваће се извози и увози роба, прије свега се мисли на пошиљке у камионима и шлеперима, оно што у једној земљи буде регистровано да је изашло, мора у другој земљи бити регистровано да је ушло – појаснио је портпарол УИО БИХ Ратко Ковачевић за Поглед.ба.

Иако се најновијим меморандумом за грађане који путују у или из БИХ ништа није промијенило, вриједи напоменути што се (не) смије носити преко границе како би се избјегле неугодности те у коначници новчане казне и прекршајне и казнене пријаве.

Ослобођење од плаћања царине, ПДВ-а и акциза односи се на увоз робе чија укупна вриједност не премашује 2.200,00 куна по путнику у ауто превозу односно 1.100,00 куна за путнике млађе од 15 година. Осим тога путници без плаћања царине, ПДВ-а и акцизе у РХ могу унијети 40 цигарета, 20 цигарилоса, 10 цигара, 50 грама дувана за пушење.

Један литар алкохола с удиом алкохола већим од 22%, двије литре алкохолних пића с удиом алкохола 22% и мање. Вина се могу унијети четири литра, 16 литара пива уз услов да су путници старији од 17 година. Од плаћања увозних давања ослобођено је гориво у стандардним сваког превозног средства, као и до 10 литара идентичне врсте горива у прикладним преносивим резервоарима за резервно гориво.

 Међутим, уколико жели платити царину, особа старија од 17 година за своје личне потребе у Хрватској може унијети 800 комада цигарета, 400 комада цигарилоса, 200 комада цигара, килограм дувана за пушење, 10 литара јаког алкохолног пића, 20 литара међупроизвода, 90 литара вина, укључујући највише 60 литара пјенушавог вина, 110 литара пива.

Царински службеници врше службене контроле производа животињског поријекла који чине дио личног пртљага путника из трећих земаља.

Вина се могу унијети четири литра, 16 литара пива уз услов да су путници старији од 17 година. Допуштено је унијети до два килограма млијека у праху за дојенчад, хране за дојенчад и посебне храна која се користи из медицинских разлога, хране за кућне љубимце, производа животињског поријекла као што су мед и јаја али и до два килограма пужева или жабљих кракова. Допуштено је унијети двадесет килограма по особи свјеже, сушене, кухане, осољене или димљене рибе, козица, ракова и дагњи.

За личну употребу је допуштено унијети у Хрватску, хљеба, колача, тоста, кекса и вафла, чоколада и сластице (укључујући слаткише) с мање од 50 % прерађених млијечних производа и производа од јаја, концентрата јухе и побољшивача укуса.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана