Српска ће финансирати и трећу вантјелесну оплодњу

Д. С.
Српска ће финансирати и трећу вантјелесну оплодњу

Бањалука - Паровима у Српској који се боре са стерилитетом РС ће финансирати и трећи покушај вантјелесне оплодње.

Најавио је то у петак предсједник РС Милорад Додик приликом отварања нових просторија здравствене установе "Медицо-С" у Бањалуци, једине у РС у којој се обављају ове процедуре.

- Фонд здравственог осигурања годишње издваја 2,5 милиона за два покушаја вантјелесне оплодње, а РС ће финансирати и трећи - казао је Додик и додао да је циљ да будуће мајке не морају да путују далеко, већ да у Бањалуци имају све услове за вантјелесну оплодњу.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић истакао је да ће, с обзиром на то да иде ребаланс буџета, покушати што прије да обезбиједе новац за трећу вантјелесну оплодњу.

- То ће бити јако значајно за парове који нису у могућности да се на природан начин остваре као родитељи - казао је Богданић.

Оснивач установе "Медицо-С" Сања Сибинчић истакла је да се посебно радује због чињенице да ће Фонд финансирати и трећу процедуру вантјелесне оплодње јер су, према свим истраживањима, три процедуре оптималан број да се дође до ђетета.

Додала је да је "Медицо-С" успоставио партнерство са групацијом "Пронатал" из Чешке, једном од најугледнијих клиника за медицински потпомогнуту оплодњу у Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана