Сребреница: Узорковање ваздуха, земљишта и вода прије истражних бушења

Срна
Сребреница: Узорковање ваздуха, земљишта и вода прије истражних бушења

СРЕБРЕНИЦА - Предузеће „Дрина ресурс” из Бањалуке, која се бави истраживањем и идентификацијом лежишта злата, сребра, олова и цинка, ових дана је организовало хеликоптерска надлијетања, узорковало ваздух и снимало дијелове општина Сребреница и Братунац, у сарадњи са данском фирмом „Скај ТЕМ серви апс”.

Из ове фирме саопштено је да су претходно обавили узорковање поточних седимената на простору Оловина и Чумавића у сребреничкој и Чауша у братуначкој општини.

 „Дрина ресурс” тренутно обавља узорковање земљишта, геолошко мапирање терена и радиометријска мјерења стијенског материјала.

 С циљем безбједности здравља и заштите животне средине у мају и јуну биће урађена еколошка студија на овим истражним просторима ради утврђивања и дефинисања почетног стања животне средине.

 Наредна еколошка студија, најављено је из „Дрина ресурса”,

радиће се након кампање истражних бушења и геофизичких испитивања електромагнетних карактеристика терена из ваздуха.

 Резултати свих еколошких студија биће јавни и доступни становништву, општинским установама и институцијама Републике Српске.

 Сви истражни радови претходе бушењима која су планирана за средину и крај љета, а истраживањем су обухваћени атари села Слатина, Виогор, Чумавићи, Оловине, Скендеровићи, Моћевићи, Брежани, Заник, Поточари, Сасе, Милачевићи и брдо Чауш.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана