Srebrenica: Uzorkovanje vazduha, zemljišta i voda prije istražnih bušenja

Srna
Srebrenica: Uzorkovanje vazduha, zemljišta i voda prije istražnih bušenja

SREBRENICA - Preduzeće „Drina resurs” iz Banjaluke, koja se bavi istraživanjem i identifikacijom ležišta zlata, srebra, olova i cinka, ovih dana je organizovalo helikopterska nadlijetanja, uzorkovalo vazduh i snimalo dijelove opština Srebrenica i Bratunac, u saradnji sa danskom firmom „Skaj TEM servi aps”.

Iz ove firme saopšteno je da su prethodno obavili uzorkovanje potočnih sedimenata na prostoru Olovina i Čumavića u srebreničkoj i Čauša u bratunačkoj opštini.

 „Drina resurs” trenutno obavlja uzorkovanje zemljišta, geološko mapiranje terena i radiometrijska mjerenja stijenskog materijala.

 S ciljem bezbjednosti zdravlja i zaštite životne sredine u maju i junu biće urađena ekološka studija na ovim istražnim prostorima radi utvrđivanja i definisanja početnog stanja životne sredine.

 Naredna ekološka studija, najavljeno je iz „Drina resursa”,

radiće se nakon kampanje istražnih bušenja i geofizičkih ispitivanja elektromagnetnih karakteristika terena iz vazduha.

 Rezultati svih ekoloških studija biće javni i dostupni stanovništvu, opštinskim ustanovama i institucijama Republike Srpske.

 Svi istražni radovi prethode bušenjima koja su planirana za sredinu i kraj ljeta, a istraživanjem su obuhvaćeni atari sela Slatina, Viogor, Čumavići, Olovine, Skenderovići, Moćevići, Brežani, Zanik, Potočari, Sase, Milačevići i brdo Čauš.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana