Срце најчешће издаје

Милијана Латиновић
Срце најчешће издаје

Бањалука - Најчешћи узроци смрти у Републици Српској су кардиоваскуларне болести, односно обољења срца и крвних судова.

Национални координатор за превенцију кардиоваскуларних болести у РС др Душко Вулић истиче да су срчана обољења прошле године била узрок смрти у 47 одсто случајева.

- Повишен крвни притисак, повишен ниво масноће у крви, пушење, затим недовољна физичка активност и повишен ниво шећера у крви кључни су фактори за оболијевање срца - рекао је Вулић.

Наглашава да мушкарци од обољења срца умиру углавном у четвртој и петој деценији живота, а жене најчешће послије 65. године.

- Мото под којим се ове године обиљежава Свјетски дан срца је "Оснажи свој живот, чувај своје срце", што значи да већ од дјечијег узраста треба да поведемо рачуна о здравој исхрани и редовној физичкој активности - додао је Вулић.

Начелник Службе за социјалну медицину, организацију и економику здравства у Институту за јавно здравство РС др Слађана Шиљак истиче да је лани у болницама у РС од кардиоваскуларних болести лијечено 20.358 пацијената, односно сваки десети пацијент.

- Најучесталија обољења система крвотока на примарном нивоу здравствене заштите су повишен крвни притисак и болести срца које настају због смањеног протока крви кроз срчане артерије - појаснила је Шиљак. 

У приједорској Болници "Др Младен Стојановић" истичу да су од почетка године збринули 614 пацијената обољелих од кардиоваскуларних болести, што је 134 пацијента више у односу на исти период лани.

- Најчешћи узроци оболијевања су повишен крвни притисак и коронарна болест, а међу обољелима је највише мушкараца - истакли су у овој здравственој установи.

Додају да су од укупног броја умрлих код 50 одсто случајева узрок смрти кардиоваскуларне болести.

Поводом Свјетског дана срца, бијељински Дом здравља организовао је јуче пункт у граду на којем су грађани могли да обаве бесплатне превентивне прегледе.

Свјетски дан

Свјетски дан срца обиљежава се данас, а тим поводом Свјетска федерација за здравље срца склопила је партнерство са водећом међународном здравственом организацијом BUPA (The British United Provident Sccociation) с циљем промоције физичке активности и здравих животних навика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана