Спорни правилник за финансирање основних школа већ пред судијама

Драгана Орловић
Спорни правилник за финансирање основних школа већ пред судијама

БАЊАЛУКА - Незадовољне рачуновође и секретари из мањих основних школа у Републици Српској одлучили су да правду узму у своје руке, па су ангажовали адвоката и Уставном суду РС упутили иницијативу за оцјену уставности и законитости нових правила на основу којих им је смањена норма, а тиме и плате чак до 40 одсто.

До тог умањења дошло је због примјене новог правилника о нормативима и стандардима за финансирање основних школа који је у септембру ступио на снагу.

Како је "Глас Српске" раније први објавио, тим актом је предвиђено да у школама са мање од 16 одјељења буде умањен проценат радног времена секретарима и рачуновођама за пет одсто, односно максимално 50 одсто.

То се директно односи на њихова мјесечна примања, која су мања и до 40 одсто.

Огорчени просвјетари из свих дијелова РС сада су кренули у борбу за своја права, па је њих укупно 53 приватно ангажовало адвоката и потписало иницијативу за оцјену уставности и законитости спорних одредаба из правилника, коју су већ поднијели Уставном суду РС.

Њихов адвокат Бранислав Ракић очекује да ће та иницијатива бити позитивно ријешена.

- Идентичан случај био је и прије неколико година са старим правилником, када је Уставни суд РС оцијенио да његове одредбе нису у складу са законом и Уставом РС.

Овим новим правилником суштина је иста, само је спорни члан прописан у три става, због чега очекујемо да ће иницијатива бити усвојена - нагласио је Ракић.

Истиче да нови правилник одступа од закона, јер доводи у неравноправан положај рачуновође и секретаре школе у односу на друго ненаставно особље, попут директора, којем број одјељења не утиче на норму и плату.

Радници у просвјети који су одлучили да не сједе скрштених руку док им плате умањују тврде да им у бици за њихова права нису много помогли представници Синдиката образовања, науке и културе РС, због чега је већина њих и иступила из те организације.

Међутим, први синдикалиста Драган Гњатић поручује да њихови правници тек разматрају да ли треба спорни правилник послати на Уставни суд, што су радници већ учинили.

- Овај правилник јесте некоректан и размотрићемо шта даље радити на том питању. Идуће седмице очекујемо и разговоре са ресорним министром - казао је Гњатић и додао да није коректно што се радници лоше изјашњавају о синдикату, али да имају право сами да се боре ако желе.

Просвјетним радницима у мањим школама у Српској покушало се умањити плате и 2014. године.

Тадашњи правилник о финансирању основних школа из 2009. такође је предвиђао да је у свим школама са мање од 16 одјељења могуће умањити плате секретарима и рачуновођама.

Међутим, радници су и тада покренули иницијативу за оцјењивање уставности и законитости, након које је Уставни суд РС донио одлуку да спорни члан није у складу ни са Законом о основном образовању, ни са Законом о платама у запослених у просвјети, па је тај члан обрисан, а правилник измијењен.

У правилник су сада, пет година касније, поново увршћени чланови које је Уставни суд РС оспорио.
 

Закон

У Министарству просвјете и културе РС су раније рекли да је правилник из 2009. оспорен јер за то није било упоришта у тада важећем Закону о основном образовању и васпитању.

Међутим, садашњим законом дефинисано је да ће се број извршилаца секретара и рачуновођа одредити правилником којим се прописују нормативи и стандарди за финансирање основних школа, чиме је стечен и законски основ за одређивање процената радних норми за сва радна мјеста у школи у складу са бројем одјељења у школи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана