Сна нема док Сава надолази

Дејан Јовичић, Милијана Латиновић
Сна нема док Сава надолази

Србац, Градишка - Ниво водостаја Саве у сталном је порасту, а мјештани Градишке и Српца, који већ ноћима немају сна и са страхом и зебњом ишчекују најављени водени талас из Јасеновца, истичу да ниво ријеке никада није био већи.

Водостај Саве код Српца у уторак је износио 987 центиметара, што је 47 центиметара изнад коте проглашења ванредних мјера одбране од поплава.

Најтежа ситуација је у Кобашу, гдје је поплављено пет домаћинстава, док је заплављено око десетак кућа, а још 20 је директно угрожено. На удару Саве је и породица Коњуховац, којој је вода већ поплавила двориште и помоћне објекте.

- Сваког часа вода може ући у кућу. Није ме страх за нас одрасле, али имам унуче, а и снаха је трудна - рекла је мјештанка Злата Коњуховац.

Угрожена подручја у уторак су обишли премијерка РС Жељка Цвијановић и начелник Српца Млађан Драгосављевић. Цвијановићева је рекла да су у протеклом периоду уложена три милиона КМ у систем одбране од поплава у Српцу, те да је у наредном периоду планирано улагање од седам милиона марака.

- Влада РС ће ускоро изаћи са програмом подршке да би се покрили трошкови које су општине имале на инфраструктури, а планираћемо и помоћ за поплављена домаћинства и уништене усјеве. Мислим да ћемо већ сутра на сједници донијети одређене мјере - рекла је Цвијановићева.

Драгосављевић је истакао да је најважније што нема животно угрожених лица.

- У сарадњи са спасилачким тимом цивилне заштите достављамо становништву вреће са пијеском и чизме и помажемо у исељавању стоке - рекао је он.

На угроженом подручју у Кобашу од уторка дежура и једна спасилачка јединица Републичке управе цивилне заштите, као и мобилна екипа Полицијске станице са чамцем. Очекује се да ће водостај Саве у овом насељу бити повећан због доласка великог воденог таласа из правца Јасеновца, због чега су чланови Штаба за ванредне ситуације у сталном контакту са мјештанима и прискачу им у помоћ. Екипа србачких ватрогасаца дежура на врбаско-савском насипу, гдје је ситуација за сада под контролом.

Водостај Саве у Градишци у  уторак је достигао рекордних 870 центиметара и тако премашио вриједност из 2014. године.

Мјештанин насеља Врбашка Миле Ћелић каже да за својих седамдесет љета није упамтио да је ниво Саве икада био већи.

- Шта да вам кажем, баба и ја смо сами. Стављам пијесак у вреће и редам око куће. Издаје ме снага, а не могу сједити и чекати. Ријека стално надолази, уђе ли у кућу, нама нема спаса. Штала је већ пуна воде, не знам шта ћу са стоком. Ноћима ока склопили нисмо - казао је Ћелић.

Шеф Одсјека за цивилну заштиту ове општине Слободан Кнежевић рекао је да је ситуација озбиљна, с обзиром на константан раст Саве и најављени водени талас.

- Срећна околност је што ретензије у Хрватској још имају капацитет да могу да приме одређену количину воде, тако да претпостављам да водени талас неће бити у том обиму код нас, као што се најављује - каже Кнежевић и додаје да су екипе цивилне заштите на терену и пружају помоћ становништву у 40 заплављених домаћинстава.

Због изливања Саве у Гашници обустављен је саобраћај за путничка возила на путу Козарска Дубица - Градишка.

У Приједору су и даље на снази редовне мјере одбране од поплава, а појавила су се и четири клизишта.

На подручју Козарске Дубице ситуација је доста повољнија, због чега је начелник општине Раденко Рељић донио одлуку о престанку ванредне ситуације.

На подручју Костајнице су се, усљед обилних падавина, покренула три нова клизишта, док је водостај Уне у опадању, па су и даље на снази редовне мјере одбране од поплава.

Редовна одбрана од поплава од уторка је на снази и за подручје Семберије, јер се Сава излила у приобалним подручјима у мјесној заједници Нови, гдје је заплављено око 300 хектара пољопривредног и земљишта под шумом.

Водостај Требишњице такође је у порасту, а вода се дијелом излила на приобалне путеве у насељима Растоци и Рупе.

Пловидба

Капетанија пристаништа Брчко забранила је због високог водостаја Саве на подручју општина Градишка и Србац пловидбу за све учеснике, осим за пловила ангажована на спасавању. Из Капетаније упозоравају учеснике у пловидби да на осталим дионицама ријеке Саве плове смањеном брзином и са повећаним опрезом.

"Топола ужаса"

Посланик у Народној скупштини РС Дарко Бањац изјавио је у Доњој Градини да је "Топола ужаса", која је због водостаја Саве дијелом у води, причвршћена и, за сада, заштићена правовременом реакцијом руководства и запослених те јавне установе. Бањац је рекао да, уколико ниво Саве буде растао, постоји могућност да ријека однесе "Тополу ужаса" и најавио да ће у наредном периоду Одбор за Доњу Градину Министарству просвјете и културе РС кандидовати пројекат и размотрити могућност да она буде измјештена на вишу коту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана